Facebook grijpt weer in tijdens verkiezingen, dit keer in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland heeft techbedrijf Facebook ingegrepen in de berichtgeving over de verkiezingscampagne, net twee dagen voordat de verkiezingen plaatsvinden. Het bedrijf heeft de pagina van de partij ‘Advance New Zealand’ verwijderd omdat deze pagina ‘misinformatie over het coronavirus’ zou verspreiden. Eerder deze week moest Facebook ook berichten verwijderen in de Verenigde Staten en India omdat deze volgens het bedrijf ‘hatespeech’ zouden bevatten. 

De verbannen partij in Nieuw-Zeeland blijft natuurlijk veel bewegingsruimte hebben om haar boodschap via andere kanalen dan Facebook te verspreiden. Door de verwijdering van de pagina van Facebook is de partij Advance New Zealand slechts niet langer in staat om gericht marketingcampagnes via het kanaal van Facebook te organiseren, maar daarmee is dan ook alles gezegd.

Aanleiding voor Facebook om de partij te verbannen was het verspreiden van, volgens Facebook, ‘misinformatie en complottheorieën’ over het coronavirus. Zo stelt een woordvoerder van het techbedrijf tegenover de Times of India: “Wij staan het niet doe dat iemand misinformatie op ons platform deelt.” Het is ook niet de eerste keer dat Facebook ingrijpt tijdens verkiezingen. Het techbedrijf is voortdurend bezig met het monitoren van de content op haar kanaal en probeert deze volgens de overeengekomen afspraken met haar gebruikers te modereren.

Afgelopen week greep Facebook ook in tijdens de Amerikaanse verkiezingen en werd een link naar een bericht in de New York Post geblokkeerd omdat in dat bericht informatie werd verstrekt over ‘een corruptiezaak van de zoon van Joe Biden’. Ook in India werd ingegrepen door Facebook toen de Indiase regeringspartij zich volgens het techbedrijf schuldig maakte aan het verspreiden van online ‘hatespeech’.

Niet iedereen is even blij met de invloed van Facebook en de Amerikaanse democraat Elizabeth Warren noemde Facebook vorig jaar nog “een groot gevaar voor de democratie”‘. Van alle zijden van het spectrum ligt Facebook onder vuur vanwege het modereren van politieke berichten.