In Israël hangen deze druivensoorten rijpend te wachten op hun oogst

Nu het najaar zijn intrede doet begint op andere plekken in de wereld waar het klimaat warmer is dan hier, het oogstseizoen voor de wijndruiven. Zo ook in Israël. Het klimaat van het land kenmerkt zich door de hete zomers en lauwe winters, waardoor de druiven het erg goed doen. Het land kent ook wel koude, maar dan vooral in de bergen. In ieder geval is het oogstseizoen nu dus begonnen en ging de Nieuwsframes Redactie daarom op digitaal onderzoek naar meest interessante wijnen die je kunt proberen, gemaakt van Israëlische druiven. 

Door de nieuwe lockdown maatregelen is het jammer genoeg niet meer mogelijk om de wijnen zelf in Israël op te halen en daarna een festival in Tetl-Aviv mee te pakken, maar je kunt wel allerlei wijnen gewoon online bestellen.

Er is zelfs een heuse Joseph Cabernet Sauvignon beschikbaar voor diegene die de Franse wijndruiven waardeert. De wijnen uit Israël kenmerken zich vooral door hun zachte smaak en zijn door het warme en lange rijpingsproces net een beetje anders dan wijnen uit andere regio’s. Ook speelt de aarde waarin de wijnen groeien een rol in de smaak die zij voortbrengen. Een van de wijnen die de redactie graag drinkt is de Chardonnay, en van deze druivensoort staan in Israël grote plantages.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Israel in Nederland (@israelinnl) op

De wijndruiven groeien in grofweg vijf regio’s, waar de grond en het klimaat uiterst geschikt zijn voor de bebouwing ervan. Het plateau van Galilea, dat honderden meters boven de zeebodem verkeert, levert voornamelijk de Cabernet Sauvignon druiven, waaruit een droge witte wijn wordt geproduceerd.

De rode Bordeaux druiven, waarvan de klassieke bordeauxwijn wordt geproduceerd, komt voornamelijk uit de regio Shomron. Over de wijnen uit deze regio is ook een felle politieke discussie gaande, waarover we hierover in dit artikel niet verder ingaan. Als je je tijdens deze nieuwe ‘halve lockdown’ dus een beetje verveeld dan kun je er altijd nog voor kiezen om een aantal Israëlische wijnen te bestellen en deze te testen op de belangrijkste twee criteria:

  1. smaak en
  2. hoe snel je er aangeschoten van raakt.