Volgens Rusland, een bondgenoot van Wit-Rusland, zijn de protesten van de afgelopen dagen in Minsk en elders in het land georganiseerd door ‘buitenlandse krachten’. Doordat zowel de president van Belarus, Aleksandr Loekasjenko en de Russische president Poetin het hierover eens zijn, is het mogelijk dat Rusland weldra extra steun verleent aan Wit-Rusland om de ‘soevereiniteit van het land’ te verdedigen. Wat die steun dan precies inhoudt weet echter nog niemand.

De NOS laat David Jan Godfroid aan het woord over de zaak, die correspondent is voor de Nederlandse staatsmedia. Volgens Godfroid zijn de opties van Poetin op dit moment niet erg groot:

“Het is de eerste keer dat Poetin dit zelf zegt. Maar Rusland kan niet meteen militairen Wit-Rusland in sturen. Die staan nu niet klaar aan de grens. Poetin kan dit zeggen als dreiging, maar verder niets doen. Of hij zoekt naar een geschikte opvolger van Loekasjenko. Maar het kan ook dat Poetin wel degelijk militair wil ingrijpen.”

Godfroid houdt alle opties dus open. Momenteel lijkt in Minsk het grootste protest aller tijden plaats te vinden met tienduizenden demonstranten.