De zomer van 2020 kende ongekende warmterecords. Veel mensen zweten eronder. Het is daarom logisch als je onder deze weersomstandigheden minder productief bent en trek krijgt in ijs, frisse lucht en schaduw. De lichaamstemperatuur laag houden is op zo’n dag gewoon een goed idee. Een strandje pakken kan geen kwaad. Maar pas wel op voor verbranding en verhitting. 

Voor studenten is het een minder groot feest, dat mooie weer. Al geloven ze zelf natuurlijk van wel en loopt de studieachterstand op met dagen.

Maar als je wel serieus wilt studeren is het warme weer een plaag. Het is door de hitte zelfs mogelijk dat je minder goed leert dan anders. Zo suggereert een onderzoek dat je lichaamstemperatuur en de kwaliteit van de cognitieve functies met elkaar samenhangen. Men testte tijdens het onderzoek of er een relatie bestond tussen cognitieve functies en de inspanning die door een lichaam wordt geleverd, waarbij ook warmte vrijkomt.

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat sporters door inspanning een hogere lichaamstemperaturen genereerden en dat hun brein tot wel 0.2 graden Celsius warmer werd dan de lichaamstemperatuur. Deze stijging in de temperatuur had ook een relatie met verminderde cognitieve functie. Met name het geheugen bleek slechter te werken. Iets dat juist goed moet werken als je nog tentamens moet maken.

Natuurlijk was het gevonden effect op het geheugen slechts kortstondig aanwezig tot maximaal 2 uur na de inspanning. Wees dus gerust, de warmte laat je brein mogelijk minder goed presteren, maar alleen zolang het brein warmer is dan anders. Verder is het belangrijk te beseffen dat de gevonden resultaten eigenlijk alleen toepasbaar zijn op brandweermannen in thermoskleding, want dat was de context van het onderzoek.

Maar! Mogelijk dat het gevonden patroon ook gewoon effect heeft op mensen zonder thermoskleding aan en op warme dagen. Wellicht dat dit de reden is waarom alles wat trager gaat op warme dagen als vandaag.