World Trade Organization bekritiseert handelsoorlog VS en China

De World Trade Organization heeft de handelswijze van de Amerikaanse overheid sinds 2018 bekritiseerd. Volgens de organisatie zou de Amerikaanse overheid zich niet houden aan haar beloften aangaande het vrije verkeer van goederen. De WTO deed de Verenigde Staten het dringende advies om zich ‘te houden aan haar eigen richtlijnen binnen de organisatie’. 

De vertegenwoordiger van de VS in dit handelsoverleg, Robert Laithaiser, was ongelukkig met de statements van de WTO en noemde de reactie van de organisatie ‘ongepast’. Laithaiser heeft laten weten dat de uitspraak van de WTO geen direct effect heeft op de reeds bestaande handelstarieven en overeenkomsten tussen de Verenigde Staten en China.

De WTO is echter van mening dat de heffingen op producten met een totale waarde van zo’n 250 miljard Amerikaanse Dollars juist niet legitiem zijn binnen het huidige framework van de organisatie. De Amerikanen zullen waarschijnlijk tegen de uitspraak in beroep gaan en hebben volgens LSM 60 dagen de tijd om dit te realiseren.

De Amerikaanse President Trump liet eerder in zijn termijn al doorschemeren geen fan te zijn van de Wereldhandelsorganisatie. Volgens Trump liet de WTO het China van Xi Jinping wegkomen met ‘een moord op de Amerikaanse economie’.