Arib bezorgd over de “grimmige sfeer” bij Tweede Kamer, escalatie van de situatie dreigt

Kamervoorzitter Arib is bezorgd over de “grimmige sfeer” bij het gebouw van de Tweede Kamer. Dit jaar is het anders dan voorheen en waar vroeger de ministers en Kamerleden ongestoord op de fiets het Binnenhof konden bereiken, daar worden ze tegenwoordig steeds vaker belaagd door demonstranten. Het demonstratierecht wordt uitgehold door deze groepen omdat zij de Kamerleden aanraken, uitschelden en bedreigen. Enkele weken geleden nog werd bijvoorbeeld Pieter Omtzigt bedreigd voor het gebouw van de Tweede Kamer.

Volgens Kamervoorzitter Khadija Arib is de sfeer “grimmig” te noemen en neemt het plezier van een bezoek aan het Tweede Kamergebouw in rap tempo af. De eerste acht maanden van dit jaar zijn er in totaal 44 meldingen gedaan van intimidatie door straatdemonstranten en deden de volksvertegenwoordigers gezamenlijk 17 aangiftes tegen de actievoerders.

Bij deze cijfers worden de aangiften en bedreigingen aan het adres van PVV-leider Geert Wilders gemakshalve weggelaten, want dit zou een vertekend beeld opleveren. De PVV-leiders is namelijk recordhouder ‘bedreigingen ontvangen’.

De sfeer is nu zelfs zo slecht dat medewerkers, politieke assistenten en politici aan het einde van de vergaderingen extra moeite doen om het gebouw van de Tweede Kamer veilig te verlaten. “Het is voorgekomen dat we aan het einde van de vergadering via een andere uitgang naar buiten gingen. Het is een heel grimmige sfeer.” De situatie onderstreept wederom het belang om de verhuizing van de Tweede Kamer naar een tijdelijk onderkomen uit te stellen, omdat op de nieuwe tijdelijke locatie slechts een uitgang aanwezig is. Daardoor wordt het voor Kamerleden nog moeilijker om intimiderende actiegroepen te omzeilen.

Het grootste probleem van de sfeer is dat de demonstranten niet voor rede vatbaar lijken en dat een inhoudelijk gesprek niet langer wordt gevoerd. Er wordt veel geschreeuwd en gescholden met woorden zoals ‘kinderverkrachters’, ‘landverrader’ en ‘satanisten’. Arib: “Politici hebben best wel een dikke huid en moeten luisteren naar het onbehagen dat er leeft, maar een gesprek voeren is bijna onmogelijk”. Doordat het gesprek is stilgevallen en scheldkanonnades de enige reactie zijn is de sfeer dus behoorlijk ‘verziekt’. Wat er op korte termijn kan worden gedaan om de sfeer te verbeteren is echter nog onbekend.