Beelden van de nieuwe Noord-Koreaanse ICBM-raket: de ‘Hwasong 15’

Afgelopen week vond in Noord-Korea de 75e verjaardag van het land en de communistische partij plaats. Na de Tweede Wereldoorlog werd de regio Korea na een bloedige burgeroorlog verdeeld tussen communistische en kapitalistische krachten en deze scheiding houdt tot de dag van vandaag stand. Ter gelegenheid van het lustrum had Kim Jong Un al aangegeven dat hij mogelijk nieuwe raketten zou tonen. Er zijn nu beelden opgedoken van deze nieuwe ‘ICBM’, een raket van de klasse ‘intercontinentaal’. Of de raket überhaupt functioneert weet niemand, maar het ziet er behoorlijk afschrikwekkend uit. 

Ondanks de ogenschijnlijke technische hoogvliegers van Noord-Korea, verkeert het land echter in mineur. Het lustrum was eigenlijk het enige hoogtepunt van de afgelopen tijd, waarbij bovenstaande raket dus werd getoond. Verder was het voor de Noord-Koreanen afzien, zoals altijd.

Dieptepunt was toch wel dat Kim Jong Un zijn excuses niet slechts eenmalig, maar zelfs tweemaal moest aanbieden deze maand. Eerst bood de dictator zijn excuses aan vanwege de verdwijning van een Zuid-Koreaanse ambtenaar. Maar niet lang na het ambtenarenincident moest de Noord-Koreaanse leide ook zijn excuses aanbieden vanwege de ‘moeilijke tijden’ waarmee het land te kampen heeft. Hij werd tot het tonen van tranen bewogen voor ‘het oog van de natie’.

Ook kampt het land met zware economische crisis en hevige stormen die schade veroorzaken aan woningen. Hoe dan ook was het tonen van twee nieuwe ICBM’s het hoogtepunt. Of deze raketten functioneren is echter onbekend. Het zou dus ook zomaar om ‘dummy raketten’ kunnen gaan.

Volgens militaire analisten uit de Verenigde Staten zou de nieuwe raket van Noord-Korea met vloeibare brandstof worden geladen.

De zogenaamde ‘Hwasong 14’-raket zou de westkust van de Verenigde Staten kunnen bereiken en de ‘Hwasong 15’-raket kan tevens de oostkust van de VS bereiken. Natuurlijk zijn dit slechts de theoretische mogelijkheden, want vanwege de uitmuntende lucht- en ruimteverdedigingen van de Verenigde Staten zou Noord-Korea ten minste honderden van deze raketten moeten afvuren om ‘enige kans’ te hebben dat een raket het doel treft.

De meeste van dergelijk raketten zouden namelijk door het luchtafweergeschut al zijn uitgeschakeld voordat ze de Amerikaanse doelen treffen.