President Trump noemt binnenlandse ‘lockdowns’ tegen het coronavirus “ongrondwettelijk”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het helemaal gehad met de coronamaatregelen en noemt de in de diverse Staten afgekondigde ‘lockdowns tegen de verspreiding van het coronavirus’ strikt “ongrondwettelijk”. Tijdens een campagnebijeenkomst in een Townhall in Florida liet Trump er geen gras over groeien en betichte de gouverneurs van zogeheten ‘lockdown staten’ ervan dat zij de coronamaatregelen slechts voor “politieke redenen” afkondigen en dat er geen relatie bestaat tussen de maatregelen en de verspreiding van het virus. 

De Townhall bijeenkomst in het zuiden van Florida werd goed bezocht en Trump is razend populair in deze Amerikaanse staat. Het is ook een van de weinige staten waar Trump nek-aan-nek gaat in de opiniepeilingen met de democratische kandidaat Joe Biden. Als het gaat om de beperkende regels ter bestrijding van het coronavirus, dan is Trump zeker niet stil en laat hij weten dat hij gelooft dat het “ongrondwettelijk” is dat gouverneurs maatregelen afkondigen, waarbij de vraag of deze effect volgens Trump nog open staat:

“Het feit is dat we de juridische zaken tegen de lockdown gouverneurs winnen omdat deze ongrondwettelijk zijn. Ze zijn ingevoerd voor politieke redenen. Maar deze lockdowns kunnen niet eeuwig zo doorgaan.” zo liet de Amerikaanse president weten in Florida.

De campagne van Trump loopt zoals verwacht en in de peilingen staat hij dan ook flink achter de democratische Joe Biden, die volgens vrijwel alle opiniepeilers de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Echter lijkt de huidige situatie op die van 2016 en kan Trump daarom alsnog president worden, ook als hij de populaire stem verliest.

In 2016 behaalde Hillary Clinton namelijk meer stemmen dan Donald Trump, maar omdat het Kiescollege besloot om Trump te nomineren en hun stem zwaarder weegt dan die van de gewone Amerikanen, werd Trump president. Dat zal echter niet zonder slag of stoot gaan. Niet alleen staat Trump achter in de peilingen, maar wordt hij ook door techbedrijven gehekeld en krijgt hij regelmatig beperkingen te verduren.

Zo werd het Team Trump Twitteraccount gisteren geblokkeerd waardoor het campagneteam van de president niet langer Twitter kan gebruiken voor het verspreiden van politieke boodschappen.