Video: Kabinet begrijpt frustraties om coronamaatregelen “ooit willen we terug naar de tijd van voor corona”

Vandaag hield vicepremier Hugo de Jonge de wekelijkse persconferentie bij Nieuwspoort. Premier Rutte was deze keer afwezig vanwege een bezoek aan Brussel in de context van de lopende EU-top. De Jonge liet tijdens deze sessie nogmaals weten waarom het nodig was om aanvullende maatregelen te nemen tegen het coronavirus.

De Jonge ging tevens kort in op de frustraties die bij de bevolking leven vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus. De maatregelen raken de horeca hard. Het kabinet begrijpt die zorgen, maar herhaalt met klem dat het ‘volstrekt onacceptabel’ is om dergelijke frustraties vervolgens te botvieren op Kamerleden of op de pers. Met die terechtwijzing verwijst De Jonge onder meer naar het nieuws dat de NOS haar logo’s van de satellietwagens haalt vanwege bedreigingen jegens NOS-personeel.

“Ooit willen we terug naar de tijd van voor corona” zei De Jonge, “en dat moeten we samen doen”. De maatregelen zullen over enkele weken opnieuw worden geëvalueerd. Als het dan beter gaat worden de maatregelen mogelijk verlicht. De Jonge verwacht overigens niet dat maatregelen snel worden afgeschaald en denkt dat het alleen gaat lukken als Nederlanders “Het aantal contacten beperken. Als mensen zich niet aan de maatregelen houden, dan zal het langer duren voordat de maatregelen worden afgeschaald”. Het is dus wachten op nieuwe ontwikkelingen en cijfers vanuit het RIVM.


Vanwege het toenemende aantal besmettingen zijn Nederlanders momenteel geïsoleerd van de rest van de wereld, zo meldt de vicepremier. Veel landen “hebben ons op oranje gezet” waardoor het reizen naar het buitenland in regel gepaard gaat met een verplichte quarantaine van soms zelfs tot twee weken.

Het kabinet laat verder weten elke twee weken een nieuwe persconferentie te geven en de bevolking te informeren over de situatie.

De situatie in ziekenhuizen is wellicht minder ernstig als in het voorjaar, maar het aantal ziekenhuisbedden dat wordt bezet door COVID-19 patiënten neemt wel elke dag verder toe. Hierdoor is het volgens de vicepremier “onvermijdelijk dat de reguliere zorg wordt afgeschaald. Het aantal ziekenhuizen waar de bezettingsdruk hoog is, neemt toe.”