Preuts calvinisme voert boventoon bij weigering EasyToys als sponsor van FC Emmen

De KNVB heeft besloten dat het Veendamse bedrijf EasyToys niet als sponsor op het voetbalshirt van FC Emmen mag verschijnen. Ronald Lubbers van FC Emmen is verbaasd, net als Idema van Easytoys. Ze zijn het oneens met de lezing van de KNVB en vindt dat zijn merk prima op het shirt van FC Emmen kan verschijnen. 

Het is natuurlijk opmerkelijk, dat besluit van de KNVB. Volgens de voetbalbond is een sponsordeal tussen EasyToys en FC Emmen namelijk ‘fout’ en ‘tegen het goede fatsoen’. De reden volgens voorzitter van FC Emmen is ongeveer als volgt:

“Volgens de KNVB is de sponsordeal in strijd met de goede smaak of het fatsoen, waarmee de bond in feite zegt dat ook wij als bedrijf onfatsoenlijk hebben gehandeld. Dat is wel tegen het zere been”

Waarom het speelgoedbedrijf voor volwassenen niet mag adverteren binnen de Eredivisie? Omdat het ‘tegen de goede smaak’ zou zijn. Dat is natuurlijk opmerkelijk want gezien de geboortecijfers in Nederland houden alle Nederlanders wel van wat seks. Vrijwel iedereen op deze planeet is ooit ontstaan uit de activiteit ‘seks’, maar tegelijkertijd doet men bij de KNVB alsof associaties met seks ‘onfatsoenlijk’ zijn. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

Maar met het besluit toont de voetbalbond zich wel bijzonder preuts. Het is oer Hollands calvinisme, met zwarte kousen en lange rokken. En zonder humor.

De KNVB laat weten dat FC Emmen zich aan de regels en statuten moet houden. Dat is natuurlijk ook zo, maar de interpretatie van wat wel ‘goed fatsoen’ is en wat niet rammelt behoorlijk. Zo levert EasyToys slechts aan particulieren en gaat het hierbij dus niet om een porno productiestudio uit Hollywood. Een wezenlijk verschil.

Lubbers van FC Emmen maakt dan ook bezwaar en stelt dat het afketsen van de sponsordeal tussen FC Emmen en EasyToys lijkt op ‘natte vingerwerk’ van de KNVB. Zo mag een gokbedrijf zoals TOTO wel adverteren binnen het voetbal en is dat volgens de KNVB wel een ‘goede smaak’:

“Volgens mij kan gokken leiden tot verslaving en uiteindelijk tot veel grotere problemen. Bovendien hadden we goedkeuring van de Reclame Code Commissie. Ook verschillende toonaangevende marketingbureaus, waaraan we deze deal hebben voorgelegd, zagen geen belemmeringen.”

Een kijkje op de website van EasyToys bevestigt het beeld: het is niet onsmakelijk. Een vreemd en preuts besluit dus. Van de KNVB.