Angela Merkels CDU/CSU blijft de grootste in peilingen in Duitsland

De partij van Angela Merkel, CDU/CSU, is al enkele maanden weer helemaal terug van weggeweest. Sinds de reactie van de regering Merkel op de coronacrisis is haar populariteit sterk gestegen, zo laat een peiling van INSA zien. Ook de Duitse sociaal-democraten doen het beter en zitten in de lift. De Groenen en rechtsalternatieven van AfD doen het juist minder goed in de afgelopen maanden. 

De resultaten van de peiling laten zien dat Duitsers momenteel op zoek zijn naar sociaal-economische antwoorden op de coronacrisis. Hierdoor zijn de rechtsalternatieven partijen en duurzame partijen minder interessant. Ook dienen deze partijen nauwelijks wetgeving in en zijn zij vooral een stem van kritiek, zonder voorstel. Met de name de stijging in de populariteit van de SPD suggereert dat Duitsers meer verlegen zitten om goede arbeidsplaatsen, dan dat zij zich op dit moment druk maken om bijvoorbeeld het klimaat.

Momenteel kan de partij van Angela Merkel rekenen op 3% meer van de stemmen in vergelijking met de vorige INSA-peiling en komt daarmee op zo’n 36% van de stemmen uit. De SPD is in vergelijking met vorige maand ook gestegen en heeft nu zo’n 16% van de stemmen als er nu verkiezingen worden georganiseerd.

Wat met name opvalt is het desastreuze verlies van de Groenen. In maart 2020 waren ze nog goed voor zo’n 22% van de stemmen, maar zijn sinds de lockdown omwille van het coronavirus gedaald naar 16%.