Letland bevriest vastgoedbelastingen tot 2022, geen ‘OZB’ tot woningwaarde van EUR100.000

De regering in Letland heeft besloten geen verdere verhogingen van de belasting op vastgoed te introduceren tot tenminste 2022. Door de coronacrisis hebben huurders en verhuurders het zwaar en een extra belasting op vastgoed zou ertoe leiden dat beide groepen extra hard worden getroffen. De premier van het land, Krišjānis Kariņš, liet dit weten aan DB.

Wel zal er komende jaren een discussie zijn over de wijze waarop vastgoed wordt belast. Maar gezien het feit dat veel van de appartementen in de hoofdstad leegstaan, kunnen vastgoedbeheerders en verhuurders rekenen op enige sympathie. Kariņš liet het volgende weten aan DB:

“It is quite clear that no change in this tax is possible at the moment. The difficulty is that there are two components here – a new possible cadastre has been calculated and then a future tax has been calculated. The first step has been taken, but the second has not been discussed, not just in a five – party coalition”

Verder lijkt de Letse regering in de toekomst rekening te houden met huiseigenaren wiens huis maximaal EUR100.000 bedraagt. Huiseigenaren met een woningwaarde tot dat bedrag hoeven geen ‘RPL’ te betalen, een soort van OZB-belasting dat jaarlijks wordt geheven. Eigenaren van deze panden zijn daarvoor vrijgesteld.

Vanaf een woningwaarde hoger dan EUR100.000 wordt een speciale berekening voor de jaarlijkse OZB gebruikt en deze moet dan worden afgedragen aan de Letse regering.