Polen en Verenigde Staten tekenen defensieovereenkomst, troepen van Duitsland naar Polen

De Amerikaanse Minister van Defensie, Mike Pompeo, heeft zojuist in Polen samen met de Poolse Defensie-minister Mariusz Blaszczak, een overeenkomst getekend voor het stationeren van Amerikaanse troepen in Polen. De deal werd gesloten in Warsaw en zal ertoe leiden dat in totaal 5.000 troepen worden geplaatst. Echter als er dreigingen zijn, kan dit aantal ook oplopen tot twee Amerikaanse divisies, te weten 20.000 Amerikaanse soldaten, zo meldt de BBC

De Amerikaanse president Donald Trump was al enige tijd vocaal negatief over de bijdrage aan de NAVO vanuit Berlijn en heeft aangekondigd troepen elders te stationeren. Nu Wit-Rusland (Belarus) steeds instabieler wordt onder de wankelende Aleksandr Loekasjenko, zien de Amerikanen kansen in Polen. De regering in Warsaw is blij met de steun van de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten kondigden afgelopen maand aan hun troepen te herverdelen over Europa en 12.000 van de meer dan 38.000 in Duitsland te verplaatsen. Zo’n 6.000 van de Amerikaanse troepen gaan terug naar de VS. Vanwege het achterblijven van Duitse investeringen in de NAVO neemt Polen het stokje over. De Polen investeren sinds 2018 fors in materieel en troepen.