Premier Rutte opende zojuist de persconferentie over de nieuwe maatregelen die de overheid neemt tegen de verspreiding van het coronavirus. Volgens de premier gaat het qua toename van het aantal besmettingen helemaal niet goed in het land.

Volgens de premier is het zorgelijk dat de zogeheten R-waarde weer toeneemt, (hoger dan 1,0 betekent een sterke verspreiding van het coronavirus en lager dan 1,0 betekent dat de verspreiding van het virus afneemt). Doordat de R-waarde zich boven de 1,0 bevindt betekent dit dat de verspreiding van het virus steeds sneller gaat.

De premier leek bezorgd over de situatie in Nederland. “Bij een R van 1,4 kan het aantal besmettingen per dag oplopen naar 10.000 per dag” liet Rutte weten. “Als we deze trend niet keren zijn voor ondernemers en de economie de gevolgen niet te overzien”.

Rutte had hij ook een boodschap voor de jongeren, die vanwege de snelle verspreiding van het virus worden gedwongen om anders te leven dan zij gewend zijn. Volgens de premier is het een “rottijd voor jongeren”.

Het kabinet heeft aangekondigd dat er lokale en regionale maatregelen zullen worden genomen om de toename van het aantal besmettingen een halt toe te roepen.