VVD stabiel grootste partij in de meest recente De Hond-peiling

In de meest recente peiling van Maurice de Hond komt de VVD van premier Rutte wederom bovenaan het lijstje bovendrijven. De liberalen halen deze week 33 zetels en staan daarmee 9 zetels voor op de PVV, dat tweede staat met 24 zetels. Verder valt op dat de PvdA in de afgelopen weken steeds meer zetels verliest en dat kiezers hun heil zoeken bij de formatie van Wilders. Niet alleen de sociaaldemocraten doen het al enige tijd slecht in de peilingen: ook CDA, FVD en D66 doen het in de peilingen van De Hond (www.peil.nl) minder goed dan voorheen. Hieronder staan de resultaten van de peiling van deze week. 

De peiling van 18 oktober 2020

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Zoals op de bovenstaande afbeelding te zien is staat de VVD van premier Rutte ook maanden na het uitbreken van de coronacrisis nog steeds fier bovenaan in de ranking van politieke partijen. De reden waarom de premier mogelijk nog zo populair is, ligt verscholen in de uitgebreide steunprogramma’s die de Rijksoverheid heeft opgezet sinds het uitbreken van de crisis. De TOZO en NOW-regelingen zorgen ervoor dat ondernemers en MKB op korte termijn kunnen rekenen op subsidie en dergelijke regelingen doen het altijd goed bij kiezers, voor zolang het duurt.

De crisis heeft wel voor een aantal verschuivingen gezorgd in de electorale verhoudingen. Forum voor Democratie verloor afgelopen weken stelselmatig zetels na opmerkelijke optredens van Baudet en interne discussie over de koers van de partij. De PVV van Wilders werd in die weken juist populairder. Het lijkt er op dat een deel van het electoraat, dat bijzonder ontevreden is met de koers van Rutte, zich daarom deze keer verzamelt op de rechterflank van Wilders.

De regeringspartijen CDA, VVD, D66 en ChristenUnie zijn in de peiling van De Hond samen goed voor slechts 64 zetels. Zouden er vandaag verkiezingen worden georganiseerd, dan is het kabinet dus direct haar meerderheid kwijt. Voor de komende verkiezingen is het versplinterde landschap reuze interessant en gaat het nog een complex vraagstuk worden hoe de formatie wordt georganiseerd. De Tweede Kamerverkiezingen worden in maart 2021 weer georganiseerd.