Klaas Dijkhoff (VVD) realiseert onderzoek naar nieuwe kernenergie in Nederland

De VVD heeft het voor elkaar gekregen om een meerderheid van de Tweede Kamer aan zich te binden voor het realiseren van onderzoek naar de ontwikkeling van kernenergie in Nederland. Het energievraagstuk waarvoor Nederland staat betekent dat partijen op zoek zijn naar een duurzame energiemix, waarin verschillende energietechnieken worden gecombineerd. 

Het doel van het onderzoek dat via deze Motie wordt uitgevoerd is tweeledig. Ten eerste moet worden onderzocht of er partijen bereid zijn om samen te werken met Nederland en ten tweede moet er een kostenindicatie komen. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (VVD) initieerde de Motie met het verzoek aan de regering om deze marktconsultatie uit te voeren.

De motie kreeg steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Dit betekent dat de regering aan de slag moet met zo’n onderzoek. De PVV, CDA, SGP, FVD en de Kamerleden Krol en Van Haga ondersteunden het voorstel. Met de uitvoer van de marktconsultatie wordt een eerste stap gezet in de verkenning naar inzet van nieuwe kernenergie.

Uit het onderzoek zal moeten blijken of Nederland een business case kan realiseren. Het betekent dus niet dat er al is besloten dat er daadwerkelijk een nieuwe kerncentrale wordt gebouwd, maar het is wel de eerste stap naar het verkennen van de mogelijkheden daartoe.

Dijkhoff liet eerder in de Kamer weten erin te geloven dat zo’n centrale zich kan ‘rond rekenen’.