Vandaag ontstond ophef naar aanleiding van uitspraken van FVD-leider Thierry Baudet die in een zogenaamd ‘FVD journaal’ vertelde dat hij het onzinnig vond dat een doventolk aanwezig was bij de persconferentie van het kabinet over de coronacrisis. Zo zei Baudet dat “De enige reden dat die doventolk daar staat, is om belangrijk te lijken.” en dat het coronavirus “een droom voor de gevestigde macht.” is. Kamerlid Pieter Omtzigt wees Baudet op de, voor de FVD’er, pijnlijke feiten. 

Vreemde uitspraken met weinig inhoud zien we steeds vaker afkomstig uit het kamp-Baudet, maar bleef het maar bij een gebrek aan echte inhoud. Daarop kan namelijk altijd worden gecompenseerd.

Maar de dubbelzinnig van de uitspraken van Baudet is veel erger. Baudet was vorig jaar namelijk nog voorstander voor het gebruik van een doventolk wanneer er sprake is van crisiscommunicatie. Maar nu ineens doet hij dit fenomeen af als ‘onzin’.

Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA merkte deze dubbelzinnigheid terecht op.

Vorig jaar nam de Tweede Kamer de motie aan, waarin wordt gesteld dat bij diverse vormen van crisiscommunicatie een doventolk aanwezig moet zijn. Dit om er voor zorg te dragen dat doven ook worden betrokken. In 2019 was Forum voor Democratie voorstander van de motie.

Echter, nog niet een jaar later hekelt Baudet de aanwezigheid van doventolk Irma op televisie.