Russische oppositieleider Aleksej Navalny uit coma en kan weer lopen

Afgelopen maand werd de Russische oppositieleider Aleksej Navalny onder verdachte omstandigheden opgenomen in het ziekenhuis. Rusland liet hem met een Duits vliegtuig vertrekken naar Berlijn om aldaar te worden onderzocht. Vandaag is Navalny weer op de been en laat op Instagram weten dat het ‘relatief goed’ gaat.

Personen uit de omgeving van Navalny claimen dat de oppositieleider is vergiftigd door politieke tegenstanders en ook de Duitse regering liet bij monde van Angela Merkel weten dat er bewijs is voor de bewering. Franse en Zweedse laboratoria bevestigden de uitkomsten van het Duitse onderzoek naar zijn vergiftiging.

Nadat Navalny in Duitsland arriveerde onderzochten Duitse artsen zijn bloed. Daaruit zou dus blijken dat Navalny is vergiftigd met een stof die Novichok heet. Het is een stof die het zenuwstelsel van het slachtoffer aanvalt en zou volgens Wikipedia zelfs giftiger zijn dan ‘VX Gifgas’. Deze stof zou de reden zijn waarom de Russische oppositieleider wekenlang in coma lag.

Vandaag bericht Navalny via zijn Instagram-account dat hij weer kan lopen. Ook kan hij weer traplopen, maar dan wel ‘met trillende spieren’. De Rus zal de komende maanden moeten revalideren en het proces van herstel gaat nog lange tijd duren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Алексей Навальный (@navalny) op

  • Aleksej Navalny / NOS Jeugdjournaal Screenshot / Afbeelding
  • NOS Teletekst Informatie
  • BBC Informatie
  • Wikipedia Informatie over Novichok