Horecaondernemers opnieuw in verzet tegen onredelijke coronamaatregelen

Nadat een eerdere poging van de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland om de coronamaatregelen van het kabinet ongeldig te laten verklaren, mislukte, stappen nu opnieuw tientallen horecaondernemers naar de rechter in de hoop dat hun grondrechten worden gerespecteerd en de maatregelen van tafel gaan. De ondernemers zijn het oneens met de coronamaatregelen, waardoor hun klanten niet mogen genieten van horeca dienstverlening en de ondernemers in grote financiële problemen terechtkomen. Volgens de horeca zijn de maatregelen van het kabinet ‘disproportioneel’.

Omdat het volgens Elsevier voor het ‘kabinet niet mogelijk was een goed onderscheid te maken tussen cafés en restaurants, heeft het kabinet besloten om beide horeca categorieën’ op slot te gooien met nieuwe maatregelen, afgekondigd afgelopen week tijdens de persconferentie van het kabinet. In andere landen gelden ook maatregelen tegen de horeca, maar oordeelde een Duitse rechter onlangs dat het verplicht stellen van sluitingstijden ‘geen juridische basis kent’.

De Nederlandse horecaondernemers koesteren daarom de hoop dat ook in Nederland een rechter zich waagt aan een dergelijke uitspraak. Net als in Nederland zien we ook in andere landen dat de politiek op basis van decreten regeert en complete economische sectoren ‘sluit’ wanneer de regeringen het gevoel krijgen dat dit nodig is. Zo zijn bijvoorbeeld ook in België maatregelen ingevoerd zonder cijfermatige onderbouwing of bewijsvoering aangaande de ‘schadelijkheid’ van de horeca voor de Volksgezondheid.

De enige reden waarom tal van horecatenten nog niet dicht zijn, overigens, is omdat deze vooralsnog overeind worden gehouden door forse steunprogramma’s vanuit het Rijk zoals de NWO-regeling. Dergelijke financiële stimulansen zijn sinds het uitbreken van de crisis noodzakelijk.