Onderwijsinstellingen gevoelig voor hackers door online onderwijs

Steeds meer onderwijs vindt tegenwoordig online plaats om daarmee te voldoen aan de coronamaatregelen van de Rijksoverheid, maar hierdoor blijkt ook wat de risico’s van de digitale transformatie voor het onderwijs zijn, met name op het gebied van de cybersecurity. Doordat meer onderwijs online plaatsvindt, neemt de gevoeligheid van onderwijsinstellingen voor hacker aanvallen toe, zo valt te lezen in de Wallstreet Journal. In de Verenigde Staten zijn al honderden scholen slachtoffer geworden van zogeheten ‘ransomware’, waarbij de school pas weer toegang kreeg tot de benodigde gegevens wanneer eerst ‘losgeld’ werd betaald.   

Veel van de ICT dat op dit moment door onderwijsinstellingen wordt gebruikt is niet voorbereid op de digitale transformatie, die door de coronacrisis in een stroomversnelling raakte. Zo ook in de Verenigde Staten, waar hacker aanvallen op onderwijsinstellingen vrijwel dagelijks plaatsvinden.

In Newhall, Californië, ontving een medewerker van een onderwijsgroep op een dag geen e-mails meer. Omdat dit feit een opmerkelijk afwijking was van hetgeen gebruikelijk is op een werkdag, nam de persoon in kwestie contact op met de IT-afdeling van het schooldistrict. Al snel bleek dat de school was aangevallen door hackers en dat dit resulteerde in het verlies van ‘vijf dagen aan online instructies’. De enige oplossing die men kon bedenken was ‘het herstarten van alle systemen’ en het verlies van de gegevens maar voor lief nemen.

De hackers gaan ook slecht om met privacygevoelige gegevens en zijn bereid om die gegevens te openbaren als onderwijsinstellingen geen losgeld betalen. Zo werden in het Las Vegas-district in de VS de gegevens van tienduizenden studenten vrijgegeven nadat de onderwijsinstelling weigerde om de hackers te betalen, waaronder zeer gevoelige informatie, zoals de BSN-gegevens van studenten, op straat kwam te liggen. In de Verenigde Staten neemt het aantal hackaanvallen op scholen flink toe dit jaar. Op dit moment staat de teller al op 289 meldingen.