Peilingen: Joe Biden bij Europeanen veel populairder dan Donald Trump

Europe Elects heeft vandaag diverse Europese peilingen verzameld met daarin de gegevens over hoe de Europeanen denken over de Amerikaanse presidentsverkiezingen en dan met name over de twee kandidaten Donald Trump en Joe Biden. De resultaten van de verzamelde peilingen tonen aan dat de Europeanen de democratische kandidaat Joe Biden prefereren boven de republikeinse Donald Trump. Het verschil in de voorkeur van kiezers voor Biden is overigens ook veel groter dan in de VS. In vrijwel alle landen scoort Biden namelijk rond de 70% steun, terwijl Trump op slechts 20% steun kan rekenen. Daarbij zijn de scores voor Hongarije en Polen niet meegerekend.

De heren en dames van Europe Elects hebben ook de peiling van Het Kieskompas meegenomen in de analyse van de vraag ‘op welke presidentskandidaat zou u stemmen?’. Op basis van die gegevens zou blijken dat in Nederland ruim 65% van de kiezers een stemvoorkeur heeft voor de democratische kandidaat Joe Biden. Slechts 16% van de stemmers zou daadwerkelijk op de republikeinse kandidaat stemmen. In de hypothetische situatie dat de Amerikaanse verkiezingen in Nederland worden georganiseerd wint Joe Biden dus met gemak van Trump.

Eenzelfde score haalt Joe Biden binnen uit de andere Europese landen zoals Duitsland en Spanje. In Griekenland zou Biden zelfs meer dan 80% van de stemmen krijgen en in Finland zelfs 85%. Opvallend is wel dat de kiezers in Zwitserland een minder grote voorkeur hebben voor Biden dan de andere Europese landen laten zien. In dat land scoort Biden namelijk net 60%, maar laat meer dan 20% van de kiezers weten geen stem te kunnen uitbrengen. Waarschijnlijk omdat zij zich ervan bewust zijn te weinig informatie te bezitten over de Amerikaanse politiek om een daadwerkelijk geïnformeerd antwoord te kunnen geven.

Van alle door Europe Elects verzamelde peilingen scoort Donald Trump vooralsnog het beste in het Zuid-Europese Italië. In het land van Matteo Salvini haalt de republikein maar liefst 20% van de stemmen en pakt Biden slechts 58%. Dat is natuurlijk nog steeds een uitslag in het voordeel van Biden, maar in vergelijking met de scores in andere Europese landen zoals Griekenland en Finland kiezen Italianen vaker voor Donald Trump dan de gemiddelde Europeaan.

Hoe de populaties in Hongarije en Polen over het vraagstuk denken is echter nog onbekend. De scores voor deze twee landen zijn nog niet toegevoegd aan de pagina van Europe Elects.