Wopke Hoekstra maakt flinke klapper, CDA wint wel vijf zetels in peilingen

Voor het CDA moeten het fijne kerstdagen zijn nu Minister De Jonge (VWS) zijn positie als lijsttrekker heeft overgedragen aan minister Wopke Hoekstra. Het electoraat lijkt de wissel te belonen en het CDA groeit met vijf zetels in de peilingen van Maurice de Hond (Peil.nl), in vergelijking met de peiling van twee weken eerder. Daarmee is het CDA nu de derde partij van het land qua zetels, 7 achter de PVV en 15 achter VVD. De partij van premier Rutte blijft het meest populair onder het electoraat.

Met de huidige peilingsuitslag in het achterhoofd blijkt de zet van het CDA om zich te ontdoen van het politiek leiderschap van De Jonge direct uit te betalen. Eerder al liet Maurice de Hond in een peiling doorschemeren dat Hoekstra erg populair is onder de bevolking, en de uitkomsten van de vertrouwensranking destijds wordt vandaag gesteund met de resultaten van de peiling van deze week, die je hieronder in zijn volledigheid kunt bekijken.

Politieke peiling van 20 december 2020

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Zoals duidelijk te zien is op de bovenstaande afbeelding doen twee partijen het afgelopen weken erg goed. Verder zien we maar weinig verschuivingen, maar met name CDA en PVV zien veel aanwas qua zetels. Ook plussen de partijen ChristenUnie en Forum voor Democratie kleine plusjes, maar de laatste staat in vergelijking met de scores uit 2019 zogezegd ‘op de bodem’. De grote verliezers, zowel op korte- als langere termijn zijn de partijen D66, GroenLinks en SP. Deze drie verliezen voortdurend zetels en ook deze week zijn de partijen in mineur. Het is duidelijk dat hun boodschap niet aanslaat.

Met de leiderschapswissel lijkt het CDA echter wel gouden eieren in handen te hebben en wint de partij een enorm aantal zetels, met name kiezers van VVD, CDA en FVD zullen interesse tonen in het CDA. Eerder bleek uit meerdere peilingen dat minister Hoekstra zeer populair is onder het electoraat en in de vertrouwensranking staat Hoekstra dan ook al maanden aan de top, zelfs nog boven premier Rutte. De vertrouwensranking van Peil.nl staat hieronder.

Vertrouwen ranking ministers sep’ 2020

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl