NOC*NSF: Nederlanders minder fit door coronamaatregelen

De Olympische sportkoepel NOC*NSF heeft een onderzoek vrijgegeven waaruit zou blijken dat de lockdownmaatregelen de gezondheid van Nederlanders geen goed doet. De belangrijkste conclusies van het rapport zijn dat mensen door de coronamaatregelen minder vaak sporten en ongezonder eten. Hierdoor zijn ze minder fit. Veel mensen voelen zich minder gemotiveerd om te sporten als zij dit niet samen met hun teamgenoten kunnen doen, zoals op de voetbalclub, schaats- of tennisvereniging. Volgens Gerard Dielessen van de Olympische sportkoepel zijn die clubs juist belangrijk om mensen te motiveren gezond te leven: “We hebben onze sportclubs nodig om in beweging te blijven. Op vaste momenten, onder begeleiding van een trainer of coach, samen kunnen sporten; dit zijn voor veel Nederlanders hele belangrijke factoren in hun motivatie om te blijven bewegen.”

Het onderzoek van NOC*NSF bevroeg ruim 3.000 Nederlanders in de leeftijd van 5 tot 80 jaar, zo meldt de NOS. Met name kinderen en jongvolwassenen worden door sportclubs gemotiveerd te sporten door dit in teamverband te doen en deze groep liet vaker weten dat zij door het wegvallen van trainingen en de wedstrijden minder sporten. Vaak kunnen ze geen motivatie vinden om alleen te gaan.

Ook speelt mee dat veel mensen niet de faciliteiten in huis hebben om daadwerkelijk goed te kunnen sporten. Zo bezoeken veel mensen een sportschool omdat daar fitnesapparatuur, dumbells en barbells aanwezig zijn. Dergelijke spullen kosten enorm veel geld en ook niet iedereen heeft er de ruimte voor, waardoor het voortzetten van bijvoorbeeld krachttraining wordt bemoeilijkt. Zo kunnen studenten moeilijk hun kleine kamertje volstoppen met dumbells en barbells, simpelweg omdat ze de ruimte niet hebben. Laat staan het geld. Als zij in stedelijke gebieden wonen blijft dan vaak alleen hardlopen nog over, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo gezond, onder meer vanwege de ongelijke bodem van veel infrastructuur in de steden, waardoor op termijn problemen met de gewrichten zich voordoen.

Het onderzoek van NOC*NSF laat wederom zien dat de coronamaatregelen van het kabinet, ingevoerd om de volksgezondheid te beschermen, tegelijkertijd ook de volksgezondheid beschadigd. De vraag is dan ook of de balans nog wel aanwezig is in de maatregelen. Zeker als je meeweegt dat ondanks alle maatregelen het aantal dagelijkse coronabesmettingen gewoon stijgen. Blijkbaar hebben de maatregelen van het kabinet dus niet het gewenste resultaat, maar gaat zij stug door met het bespreken van verdere beperkingen van de vrijheid. Daarom schreef de Nieuwsframes redactie al in september 2020 dat het positieve effect van de coronamaatregelen waarschijnlijk niet opweegt tegen de negatieve effecten op de volksgezondheid. Het wordt ondertussen steeds duidelijker dat hier serieuze vraagtekens bij moeten worden gezet.

De kritiek op de lockdownmaatregelen neemt ook steeds verder toe. Forum voor Democratie behaalde afgelopen verkiezingen een recordwinst door haar campagne tegen de coronamaatregelen. En ook in Amsterdam worden de demonstraties tegen het coronabeleid van Rutte IIi steeds heftiger.