Loekajsenko moet met de oppositie gaan praten, zegt de hypocriete Vladimir Poetin

De regering van Rusland onder leiding van Vladimir Poetin heeft de president van Belarus erop gewezen dat hij beter met de oppositie kan gaan praten. Loekosjenko zelf blijkt daar echter geen zin in te hebben en liet weten dat hij ‘niet naar andermans pijpen gaat dansen’. Ondertussen onderdrukt Poetin in eigen land de oppositie op zo’n manier dat tegenstanders in ‘verdachte omstandigheden’ in het ziekenhuis terechtkomen. 

Volgens de officiele uitslag van de verkiezingen in Belarus won Loekasjenko met een overgrote meerderheid van stemmen, te weten 80%. Maar volgens de oppositie is er gesjoemeld met de uitslag en zegt dit cijfer niets. Afgelopen week waren er daarom tientallen demonstraties waarbij duidelijk werd dat de oppositie meer mensen op de been kreeg dan de regering Loekajsenko.

De voorstanders van  Loekosjenko waren bij alle demonstraties in de minderheid en moesten zelfs met bussen rijden om ook maar iets van een groepje te kunnen vormen. Dat terwijl de oppositie in Minsk tienduizenden mensen uit de hoofdstad op de been kreeg. Ook staken tal van ambtenaren organen en legden fabrieksarbeiders en boeren het werk neer. Ondertussen probeerde Loekasjenko het vuurtje te sussen door met Poetin te bellen. De laatste beloofde steun, maar daar is vooralsnog alles mee gezegd.

Ondertussen roept Vladimir Poetin de president van Belarus op om in gesprek te gaan met de oppositie. Maar Loekajsenko liet weten dat hij dat niet van plan is. Door de spanningen in het land en de mogelijke verkiezingsfraude hebben de EU-minister van Buitenlandse Zaken opgeroepen om sancties in te stellen tegen de regering-Loekajsenko. België was naast Hongarije een van de weinige landen die tegen deze maatregelen is.

  • NPO1 Afbeelding