Russische oppositieleider Aleksej Navalny onderweg naar Duitsland

De Russische oppositieleider mag toch plaatsnemen in een Duits vliegtuig van de NGO Cinema for Peace, zo melden diverse media waaronder NOS Teletekst. Gisteren werd Navalny onwel en het vermoeden rees dat hij zou zijn vergiftigd. Toen het vliegtuig van Cinema for Peace onderweg was naar Omsk, waar hij in het ziekenhuis ligt, lieten Russische artsen weten dat hij niet kon gaan. Daar is nu verandering in gekomen.

Volgens Russische artsen is Navalny stabiel genoeg voor de vlucht naar Duitsland. De Duitse Bundeskanzlerin, Angela Merkel, vroeg vanochtend nog opheldering van haar Russische collega Vladimir Poetin. Tussen Duitsland en Rusland zijn de onenigheden sinds het uitbreken van de massa-demonstraties in Belarus opgelopen en ook in de zaak-Navalny roerde de Bondsrepubliek zich.

Eerder nog noemde de relatie van Navalny de weigering van Russische artsen om haar geliefd te laten gaan een ‘tweede aanslag op zijn leven’. Na overleg tussen artsen en zijn geliefde is het besluit genomen dat hij toch voldoende fit is voor de vlucht naar Duitsland.

Wat er precies met de oppositieleider aan de hand is weet niemand, maar wellicht dat in de komende dagen meer duidelijkheid komt. Of hij ondertussen is vertrokken is nog onduidelijk.