Gek dat Lodewijk Asscher vindt dat Rutte overal verantwoordelijk voor is

Lodewijk Asscher suggereert dat premier Rutte voor alles verantwoordelijk is in Nederland. Aanleiding voor deze gedachte zijn de uitspraken van Asscher op Twitter. Plotseling ziet Rutte zich in politiek Den Haag geconfronteerd met een PvdA die blijkbaar zelfs het gedrag van fans stadions afschuift op de premier. Echter zijn KNVB en voetbalclubs verantwoordelijk voor hun fans, niet de premier.

Daar waar Rutte wel verantwoordelijk is, zoals voor de Rijksbegroting, daar ziet het er tot op heden prima uit. In de afgelopen jaren heeft Rutte de staatsschuld flink verlaagd tot wel onder 50% van het Bruto Nationaal Inkomen. Dit deed in de afgelopen jaren pijn. Iedereen merkte iets van de verhoging van de BTW, maar nu de economische crisis het land in zijn greep houdt is de Rijksbegroting een zegen en biedt het mogelijkheden om anticyclisch te reageren met fiscale en financiële stimulansen.

In plaats van het benoemen van deze positieve elementen hekelt Asscher echter het taalgebruik van de premier en vindt hij zelfs dat het kabinet weer in ‘volledige crisismodus’ moet.

Echter kan de premier niet voor alles wat er fout gaat verantwoordelijk worden gehouden. Maar dat is wel het punt dat Asscher suggereert met zijn communicatie op Twitter. Volgens Asscher zou de premier ‘mensen uitschelden die de maatregelen niet naleven’ en moet de premier ‘zijn crisiscommunicatie’ op orde hebben.

Echter is crisiscommunicatie slechts zo effectief als de uiteindelijke intentie van de ontvanger om zich aan de boodschap van de communicatie te houden. En bij voetbalfans lijkt dit moeilijker dan bij anderen. Overigens geheel logisch want het is altijd reuze gezellig in het stadion, maar dat terzijde. Op een bepaald moment is de koek op en blijft de overheid slechts de overheid. Daarom kan Mark Rutte onmogelijk verantwoordelijk worden gehouden voor alles wat er fout gaat.

Overigens zijn de KNVB en de clubs verantwoordelijk voor de naleving van de nieuwe protocollen. En dus niet Mark Rutte.