RIVM meldt vandaag meer dan 2.000 positieve corona tests

Vandaag meldt het RIVM meer dan 2.000 positieve corona tests in een dag. Dat is het hoogste aantal sinds de zomermaanden, gisteren werden er nog 1848 positieve tests gemeld door het instituut. De grootste clusters van positieve testuitslagen werden gevonden in de Randstad, te weten Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Ook het aantal ziekenhuisopnamen is flink gestegen en zijn er nu 410 in totaal. 

Een groot aantal van deze positieve tests zal ook een daadwerkelijke besmetting met het coronavirus zijn. Hoeveel dat er precies zijn is echter onbekend omdat de betrouwbaarheid van de gebruikte testmethode nog ter discussie staat. Wel is het zo dat er in ieder geval iets gaande is en dat dit niet bijster positief is voor de gezondheid van velen.

Voor het testbeleid liet prof.dr. Gommers weten dat het in ieder geval van belang is dat symptomen worden meegenomen voordat men daadwerkelijk gaat testen om daarmee de betrouwbaarheid van testuitslagen te verhogen. In de politiek stelden diverse volksvertegenwoordigers vragen over het testbeleid en wilden diverse fracties dat de regering een onderzoek naar de PCR-methode laat uitvoeren.

Premier Mark Rutte liet er geen gras overgroeien dat hij zich zorgen maakt over de situatie, maar op het moment ook weinig direct kan doen. Volgens de premier moeten burgers zelf ook verantwoordelijkheid nemen en verwees hij naar voetbalsupporters die tijdens wedstrijden de maatregelen overtreden.