Video: filosofiedocent vraagt klas: “waarom zou ik Baudet niet mogen vermoorden?”

Een anonieme docente filosofie van de Haagse Hogeschool stelde tijdens een college opmerkelijke vragen aan haar studenten waarbij ze de Amerikaanse president Donald Trump en FVD-leider Thierry Baudet in samenhang met Adolf Hitler noemt. Ze stelt daarbij de vraag “Als ik Adolf Hitler mag vermoorden, waarom zou ik dan niet de handlanger van Hitler, nu bijvoorbeeld Trump, of Baudet, mogen vermoorden?”. Het zijn bizarre beelden die vragen oproepen.

Beelden als deze roepen natuurlijk vragen op. Wat probeert de docente precies te bereiken? Wat zijn de leerdoelen die bij het stellen van deze vragen worden behaald?

Wat in ieder geval wel duidelijk wordt is dat de filosofiedocente niet lijkt te begrijpen is dat wanneer de Geallieerden Adolf Hitler levend hadden gearresteerd, hij net als de overige verdachten zou zijn voorgeleid aan het gerechtshof in Neurenberg en niet zou zijn geliquideerd zoals Pim Fortuyn is vermoord door de schietgrage Volkert van der G.

Maar waarom dan een politicus uit Nederland vergelijken met een pleger van genocide? Waarom zou je de Amerikaanse president vergelijken met de organisator van de Holocaust terwijl het aantoonbaar en feitelijk onjuist is dat Trump iets tegen Israël of joden heeft? Sterker nog, Donald Trump ondersteund de enige Joodse staat in het Midden-Oosten. Het zijn dus erg vreemde filosofische vragen. Maar natuurlijk is het verweer eenvoudig: het stellen van deze vragen is filosofie, oké.

Het antwoord is dus erg simpel voor de filosofie docente: omdat het recht het verbiedt mensen te vermoorden en zij via een proces moeten worden veroordeeld. En omdat we met elkaar al hebben afgesproken dat ‘het leven goed is, en de dood slecht’.

De filosofie docente begrijpt blijkbaar niets van het (internationaal) recht, maar zou er goed aan doen zich daarover te laten informeren. Het is namelijk zo dat wanneer partijen oorlog voeren zelfs oorlogsmisdadigers uiteindelijk een juridisch proces krijgen, zoals de processen van Neurenberg laten zien. Was Adolf Hitler niet verdwenen dan had hij net als zijn handlangers Hess en Goering voor een rechtbank gestaan.

Het is daarom misselijkmakend om te zien hoe zogenaamde “docenten” hardwerkende volksvertegenwoordigers gelijkstellen aan massamoordenaars en vervolgens insinuerende vragen stellen die suggereren dat het daarom ook geen probleem is om een politicus als Baudet te vermoorden. Dergelijke interactie is zeer gevaarlijk en het valt te betwijfelen in welke mate dit bijdraagt aan een gezonde meningsvorming, zeker als we meenemen dat zelfs oorlogsmisdadigers een juridisch proces verdienen en niet in koelen bloede worden geliquideerd, iets wat de docent wel degelijk suggereert als mogelijke optie wanneer iemand tot een ‘bepaalde conclusie’ komt.