Boris Johnson verliest populariteit in Verenigd Koninkrijk, akkoord met Manchester over coronasteun mislukt

In het Verenigd Koninkrijk is heftige discussie losgebarsten over de nieuwe lockdownmaatregelen in diverse steden. Ierland en Wales gaan ‘wekenlang’ tot grote ongerustheid onder de bevolking ‘op slot’ en in de Manchester moeten nu de strengste maatregelen worden genomen. De burgemeester van de stad probeerde nog te redden wat er te redden viel, maar de Britse regering onder leiderschap van Boris Johnson liet weten dat er geen uitzonderingspositie bestaat voor Manchester en dat het aanbod voor ‘coronasteun’ er niet beter op zal worden. Overigens lijkt die handelswijze van Johnson op negatieve reacties onder het electoraat te kunnen rekenen. Johnson verliest al wekenlang steun in de Britse opiniepeilingen. 

De harde taal van Boris Johnson als het gaat om de lockdowns in het Verenigd Koninkrijk doet zijn populariteit dan ook geen goed. In de afgelopen weken verloren de conservatieven daarom ook zetels in de opiniepeilingen en staat de Labour partij weer op gelijke hoogte. Behalve de coronamaatregelen speelt ook de Brexit nog steeds een rol. De conservatieven verliezen momenteel kiezers die willen dat het VK een harde houding tegenover de EU aanneemt. Johnson verliest daarmee enkeling aan Nigel Farage van de Brexitpartij.

Ook verliest Johnson nu dus ook kiezers aan Labour. En als dat nog niet genoeg is voor zijn populariteit, neemt de weerstand tegen de maatregelen toe terwijl ontevredenheid heerst over de ‘economische steunpakketten’ die men vanuit Downing Street aanbiedt. Ook is er forse kritiek op de aanpak van het coronavirus. Artsen, onderzoekers en zelfs prins William lieten afgelopen weken in de pers weten dat de coronamaatregelen ‘erg slecht zijn voor de mentale gezondheid van de bevolking’.

In de COVID-driften van de premier verliest Johsnon dus enorme populariteit en steun onder de bevolking. De burgemeester van Manchester ving ook al bot bij Johnson, die het volgende zei over de nieuwe maatregelen die voor Manchester gaan gelden:

“Greater Manchester will move into the U.K.’s “very high” COVID-19 alert level. I do regret this, but we have made a generous and extensive offer to support businesses. Despite the failure to reach an agreement, I hope the mayor and council leaders will now work with us to implement these measures.”

De Manchester-burgemeester Burnham ving dus bot bij Johnson, maar de premier verwacht dat de burgemeester gaat samenwerken met de regering te Londen om de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus in te voeren. Het afketsen van de deal tussen Londen en Manchester zou volgens de burgemeester het gevolg zijn van het feit dat de regering-Johnson ‘een aanbod voor financiële steun deed dat “onvoldoende” was’ om de economie draaiende te houden.