Avondklok blijft, kappers onder voorwaarden open

Gisteren was het kabinet in overleg in het Catshuis over de stand van zaken rondom het coronavirus. Doordat de publieke opinie zich langzaam beweegt richting het versoepelen van de maatregelen lijkt het erop dat het kabinet niet anders kan dan meebewegen. Op tal van plaatsen werden de coronamaatregelen ook deze week weer geschonden, met name in parken en natuurgebieden. Maar de avondklok blijft volgens bronnen van de NOS wel en wordt na 2 maart met nog eens drie weken verlengd. Premier Rutte liet eerder weten dat hij de maatregel als eerste wil schrappen als het zou gaan om versoepelingen, maar daar lijkt hij nu op terug te komen.

Maar de avondklok blijft wel aldus bronnen van de NOS en deze wordt na 2 maart zelfs met nog eens drie weken verlengd. Premier Rutte liet eerder weten dat hij de maatregel als eerste wil schrappen als het zou gaan om versoepelingen, maar daar lijkt hij nu toch weer van af te zien. Natuurlijk gaat het formeel gezien om geruchten, maar de anonieme bronnen van de NOS hebben in het verleden vaker gelijk gekregen.

De avondklok blijft dus, maar er zijn ook lichtpuntjes naar aanleiding van het Catshuisoverleg. Zo mogen de kappers binnenkort weer open. Dat is dan wel onder allerlei ‘corona voorwaarden’, maar ongetwijfeld dat de kappersbranche blij is met de nieuwe  mogelijkheden. Binnen het onderwijs klinkt wel steeds meer kritiek op het kabinet en het onderwijsveld wil dat de scholen weer open gaan vanaf 1 maart. Dat de scholen nu nog dicht zijn is eigenlijk onbegrijpelijk. Nooit eerder werd de toekomst van jonge kinderen beschadigd om een griepvariant te bestrijden.

Politieke partijen als SP en GroenLinks denken nu op het nippertje nog wat zetels te kunnen scoren door het heropenen van de scholen als speerpunt te benomen. Echter hebben deze partijen zich het afgelopen jaar laten kennen als gedoogpartijen van de kabinetsplannen.

Nadat premier Rutte afgelopen week nog een noodprocedure moest doorvoeren om de avondklok juridisch te verantwoorden, waren Jesse Klaver en Marijnissen er als de kippen bij om het kabinet in haar mislukken te stutten. Wat de partijen daarvoor terugkregen qua toezeggingen? Eigenlijk niets. De partijen riepen het kabinet evenmin tot de orde nadat het kabinet op juridische onjuiste wijze maatregelen liet doorvoeren via persconferenties in plaats van via wetten.

Het is daarom ook geen verassing dat beide partijen op instorten staan in de peilingen en kiezers van GroenLinks en SP overwegen om een stem uit te brengen op een andere partij.

Of die politieke peilingen wel juist zijn is een volgende onzekerheid overigens. Volgens de peilingen van I&O research zou een meerderheid van de Nederlanders op dit moment nog voor de corona maatregelen zijn, maar als ik in mijn eigen omgeving rondkijk dan zie ik daar weinig van terug. Wel lees ik berichten in Whatsapp groepen met teksten als “dan moet je na 23.00 uur gaan dan controleren ze minder”. Iets dat op z’n minst suggereert dat veel mensen er alles aan doen om zich niet aan de maatregelen te hoeven houden.

Het is daarom maar de vraag in welke mate de peilingen het bij het juiste eind hebben. Zowel qua draagvlak voor de corona maatregelen als qua politieke verhoudingen en de publieke opinie. Gisteren liet ook FVD-partijleider Thierry Baudet al weten ‘niet te geloven dat de peilingen juist zijn’.

Maatregelen aan laars gelapt in Vondelpark, Amsterdam