Thierry Baudet opent de aanval op ‘sturende en vooringenomen opiniepeilingen’

Thierry Baudet van Forum voor Democratie liet gisteren weten niet te geloven in de juistheid van de politieke opiniepeilingen. Zowel in de politieke peilingen van I&O Research als ook die van Maurice de Hond scoort FVD rond de vier zetels, maar dit klopt niet volgens Baudet. Vandaag deed Baudet er op Twitter nog eens een schepje bovenop en gaat hij in de aanval tegen de door hem gehekelde ‘vooringenomenheid’ en ‘sturende vragen’ in het EenVandaag Panelonderzoek van Gijs Rademaker. Volgens Baudet zijn de antwoordopties opzettelijke beperkt om daarmee de resultaten te kleuren.

Aan de peilingen valt het dus nog niet af te lezen, maar onze ogen bedriegen ons niet: de FVD Vrijheidskaravaan lijkt een groot succes. In alle steden waar de partij tot nu toe is geweest loopt het storm. En zo heel gek is dat ook niet. De coronabubbel die het kabinet probeert in stand te houden kraakt en piept onder het voortschrijdende licht van de wetenschap.

Terwijl Rutte krampachtig een spoedwet doorvoert om zijn avondklok (of zijn gezicht) te redden, is het eigenlijk Thierry Baudet die de mensen vertelt wat zij willen horen. Namelijk, dat zijn partij een einde gaat maken aan de lockdown. Dat de avondklok verdwijnt en Nederland weer terug gaat naar het ‘normale normaal’. Gezien de toenemende coronavermoeidheid onder de bevolking scoort FVD ongetwijfeld erg goed met deze boodschap. Ook de optreden van Kamerlid Van Haga tijdens de tournee van de Vrijheidskaravaan zijn sterk.

Behalve kritiek op de peilingen suggereert Baudet dat de opiniepeilingen van EenVandaag expres zo worden gemanipuleerd zodat daar op het einde het juiste resultaat uit komt rollen. Op zich is die gedachte niet vreemd. De wijze waarop in wetenschappelijk onderzoek vragenlijsten worden ontworpen en de antwoordmogelijkheden bij meerkeuzevragen zijn bedacht hebben invloed op de uitkomst van het onderzoek. Dat is ook geheel logisch en een inherente eigenschap van taal.

Zogezegd voorspelt de ‘input’ de uiteindelijke ‘output’. Framing heeft waarschijnlijk een rol in dat proces en het is daarom niet vreemd dat Baudet de ‘sturende vragen en antwoorden’ van het EenVandaag Opiniepanel hekelt. Als we kijken naar de antwoordopties die men kan kiezen dan staat daar de optie die Baudet zou kiezen ook gewoon niet tussen.

Kijk maar eens naar de Tweet hierboven waarin je een aantal voorbeelden ziet van de sturende meerkeuzevragen van het EenVandaag Opiniepanel. De antwoordoptie “geen lockdownmaatregelen” wordt niet aan de respondenten gepresenteerd, waardoor deze optie niet kan worden gekozen en uiteindelijk de resultaten beïnvloedt. Hierdoor kan de impressie ontstaan dat er in Nederland niemand voor het opheffen van de lockdownmaatregelen zou zijn.

De komende weken gaat Forum voor Democratie meer dorpen en steden van het land bezoeken. Het wordt interessant om te zien of de partij het gat met VVD en CDA nog gaat dichten. Daarbij wordt FVD gek genoeg nog het meest geholpen door haar rivalen en het corona framing effect: de VVD en CDA-bestuurders in het kabinet blijven hameren op buitenproportionele maatregelen. Het is daarom waarschijnlijk dat hoe meer de ministers Grapperhaus, Hoekstra, Rutte en De Jonge blijven doorzagen over corona, hoe meer zetels dit uiteindelijk FVD zal opleveren. Natuurlijk moet zij die delen met andere partijen waar kiezers van VVD en CDA hun heil zoeken, maar dat Baudet met zijn boodschap profiteert op dit moment is evident.