Na Rusland nemen ook de Verenigde Staten een ‘korte route’ naar een COVID19 vaccin

Afgelopen week kondigden Russische wetenschappers het eerste COVID19-vaccin aan en het duurde niet al te lang of wetenschappers uit de Baltische Staten uitten kritiek op de methode van de Russische onderzoekers. Volgens wetenschappers zouden de Russen namelijk ‘gevaarlijke afkortingen’ gebruiken en was er nauwelijks sprake van een echte test. Maar nu de Russen hun vaccin hebben aangekondigd zetten ook de Amerikanen meer druk op hun farma-industrie. De Duitse krant Frankfurter Allgemeine bericht hierover.

De Amerikaanse regering heeft voor het versnellen van de introductie van een vaccin tegen het nieuwe coronavirus een programma opgezet met de naam ‘Operation Warp Speed’. Volgens sommigen wordt dit ingegeven door de druk die de Amerikaanse president heeft uitgeoefend om het vaccin sneller te ontwikkelen, al is onduidelijk of de wijzigingen aan Trump zijn toe te schrijven.

De Amerikanen zeggen zelf dat zij zich wel blijven houden aan de algemeen geldende richtlijnen rondom het testen van vaccins.

Tientallen landen ontwikkelen momenteel een vaccin tegen COVID19. Voor zover het lijkt is het experiment van de Oxford Universiteit het grootst en volgt deze gerenomeerde klassieke universiteit geen ‘versnelde route’ naar het vaccin, zoals de Russen dit doen, maar houdt Oxford zich aan de regulier geldende afspraken omtrent vaccinontwikkeling en wetenschappelijk testen.