Bekijk vanavond het Presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Vanavond gaat het gebeuren: het laatste debat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen tussen de democratische kandidaat Joe Biden en Donald Trump. Het is het tweede en laatste debat, maar zou eigenlijk het derde debat moeten zijn. Op 15 oktober was ook een debat gepland, maar Trump liet weten dat hij het “tijdsverspilling” vond omdat het ging om een online debat. Vanavond is het debat LIVE te volgen via deze webpagina (link volgt later).

Het tweede debat kent een ietwat gewijzigde opzet om te voorkomen dat de kandidaten steeds door elkaar heen spreken. Die wijziging is namelijk nodig omdat het vorige debat een rommeltje bleek en ontaarde in een ‘moddergevecht’. Biden en Trump konden het niet voldoende opbrengen om elkaar te laten uitspreken en de moderatoren van het debat moesten veelvuldig ingrijpen.

Hierdoor was er onder Amerikaanse kiezers veel ontevredenheid over de manier waarop het debat verliep. Dat moet anders en dus hebben de moderatoren nu een ‘mute knop’ om ervoor te zorgen dat de kandidaten elkaar laten uitspreken.

Het wordt voor de zittende president Trump echter wel een uitdaging om tijdens het aankomende debat nog kiezers naar zich toe te trekken. In de peilingen staat Joe Biden namelijk significant voor op de republikein en lijkt het erop dat Trump dit keer wel gaat verliezen. Maar ook in 2016 stond Trump achter in de peilingen en won de zakenman uiteindelijk alsnog de verkiezingen via de stemming van het Kiescollege. In Europa kan Joe Biden op de meeste steun rekenen.