Witte Huis bevestigt hack van Trumps account door Nederlandse hacker niet

Een Nederlander heeft het wachtwoord van de Amerikaanse president Donald Trump weten te raden, is vervolgens ingelogd en heeft screenshots naar de pers verstuurd zo meldden The Guardian, Vrij Nederland en Joop gisteren. Daarbij zou de Nederlandse hacker bij toeval zijn ingelogd op het account van de Amerikaanse president. Echter blijkt nu dat deze hack nog steeds niet is bevestigd door de regering Trump, de president zelf of anderen. Aan het Twitter account was evenmin iets te zien. En bij het debat gisteren met Joe Biden kwam het ook niet ter sprake.

Maar uit het bewijsmateriaal in handen van Vrij Nederland zou dan moeten blijken dat het account daadwerkelijk is gehackt door de Nederlandse hacker. Maar als we kijken naar het beeldmateriaal dan is het bewijs filter dun. Het betreft een uitsnede van een screenshot. Gegeven het feit dat Trump noch het Witte Huis de hack bevestigt, de media in de VS er niet over spreken en het tijdens het debat eveneens met geen woord over gerept werd, lijkt het niet aannemelijk dat de hack daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Dat debat van gisteren was deze keer inderdaad beter georganiseerd dan het eerste en alle onderwerpen behalve de Nederlandse hacker kwamen dan ook weer ter sprake. Wel werd weinig duidelijk van de Amerikaanse buitenland politiek en ging het vooral over interne aangelegenheden. De Amerikanen focussen zich overduidelijk op de opmerkelijke uitspraken van Trump tijdens het debat. Zo maakte hij nog een grap tijdens de discussie over racisme en die lande niet bij het publiek.

Natuurlijk kwam ook de aanpak in de bestrijding van het coronavirus ter sprake en Joe Biden werd geconfronteerd met zijn verleden als hoge ambtenaar in zijn strijd tegen de varkenspest. Maar Biden was niet de enige die kon rekenen op, toch wel weer, modder gooien tijdens het debat. Trump kreeg er eveneens van langs en had regelmatig moeite een passende reactie te formuleren op de verbale aanvallen van de democraat.

Gegeven dat de organisatie van het debat een stuk beter verliep dan de vorige kan ook direct opgemerkt worden dat het decor toe is aan een nieuwe creatieve en 21e -eeuwse look. De donkerblauwe omgeving doet aan alsof deze is ontworpen in de jaren ’80. Tijd voor de Presidential Debate Committee om nog eens na te denken over back to the future.