De Bitcoin beer besloop de onervaren handelaren en sloeg ongenadig hard toe

In financiële markten wordt regelmatig de metafoor van de beer en de stier gebruikt om te illustreren op welke wijze de markten bewegen en hoe trends worden gevormd. Toch is er veel verwarring over deze metafoor en nemen velen de metafoor niet letterlijk genoeg. Echter is voor het doorzien van de financiële markten het begrip van deze metafoor van groot belang. Zeker als je als beurshandelaar succesvol wilt zijn op de langere termijn. Vanochtend bijvoorbeeld, ontving ik allerlei berichten in mijn inbox over de “plotselinge” koersval van de Bitcoin cryptovaluta. Voor mij was het niet plotseling en ook niet toevallig. De beer-patronen tekenden zich al sinds het begin van maart af op de prijsgrafiek, maar werd simpelweg genegeerd door de wilde stieren. Dit komt omdat de beer, in tegenstelling tot de stier, een sluw en behoedzaam dier is. 

Zoals gezegd verloor de Bitcoin vandaag veel waarde tegenover de Amerikaanse dollar. En ook tegenover de euro deed de digitale valuta het enorm slecht. Op het moment van schrijven staat de prijs zo rond de 48.000 dollar. Toch komt de koersval van de afgelopen weken niet als een verassing voor de ervaren beurshandelaren. De reden hiervoor is vrij simpel: de metaforische beer, de krachten die de koersen van financiële producten verlagen door het aanbod de vraag te laten overstijgen, was namelijk al vanaf begin maart zichtbaar op de prijsgrafiek van Bitcoin. Sindsdien had Bitcoin al moeite met het doorbreken van het weerstandsgebied rondom USD 60.000 en viel telkens terug wanneer men probeerde deze grens te doorbreken. Dat waren al de eerste tekenen van verzwakking van de Bitcoin stier, die tot dat moment geen enkele moeite had om door welk arbitrair gekozen weerstandsniveau te breken.

Uiteindelijk lukte het de Bitcoin wel om nog even door te stoten, maar het werd daarna al vrij snel duidelijk dat het een laatste impuls was en niet veel later verloor Bitcoin bijna 25% in enkele weken tijd. De stieren werden enorm verrast door de plotseling om zich heen slaande beer. Een beer, die blijkbaar al enige weken bezig was met het besluipen van de stieren en ongemerkt dichterbij kwam. Dat is ook hoe je een beer in de financiële markten herkent. Het is een rustig, traag en sluw dier dat op het moment dat hij in reikwijdte komt pas echt toeslaat. Een beer probeert vanwege zijn logge lichaam ook zo weinig mogelijk op te vallen en slaat dan ook pas toe als de kans op succes het grootst is. Er waren ook indicatoren die lieten zien dat de beer in de buurt kwam. Zo nam het handelsvolume in de Bitcoin de afgelopen weken steeds verder af. En als er een piek te zien was in het handelsvolume, dan was dat tegen lagere prijzen. De neerwaartse trend in het handelsvolume is in Bitcoin dan ook een goede indicator voor toekomstige negatieve koerswijzigingen. Ook op de onderstaande grafiek zie je een overduidelijke verandering in het patroon van de RSI indicator. Het patroon in de rode cirkel is grofweg het omgekeerde van het patroon in de groene cirkel, dat tot 14 maart een positief signaal gaf. In de groene cirkel had de RSI nog de neiging om vooral in ‘overbought’-modus te opereren, terwijl in de rode cirkel de RSI vooral de neiging heeft om in ‘oversold’-modus te opereren. Een duidelijke indicator van een beer die hard toeslaat.

Trendomslag in de 1-uurse stochastische RSI indicator

Bron: Tradingview.com

De tijd tussen de groene en rode cirkel wordt ook wel ‘dispersie’ genoemd. Het is de tijd waarin de beer zijn prooi besluipt en hierdoor worden vreemde patronen gevolgd die zorgen voor ruis. Hierdoor ontstaan misverstanden bij handelaren over de daadwerkelijke situatie in de markt. Handelaren die geloven dat de Bitcoin blijft stijgen op korte termijn kopen in zo’n periode vaak in om er dan later pas achter te komen dat de top was gezet en zij de beer te laat zagen aankomen. Tussen 10 en 16 april leek de stier trouwens even terug, maar dat was slechts een korte uitschieter. De daarop volgende koerswijziging maakte al vrij snel duidelijk dat het ging om een zogenaamde ‘fake off’.

Natuurlijk is het mogelijk dat Bitcoin de komende weken hersteld. Zeker nu de koers zo hard is gedaald in de afgelopen weken. Maar het ziet er niet naar uit dat Bitcoin over 6 tot 12 maanden op een hogere koers staat dan vandaag. Veel eerder lijkt het erop dat de Bitcoin de komende twee jaren langzaam gaat dalen naar een prijs van 26.000 Amerikaanse dollar. Maar voordat de Bitcoin rond de 30.000 dollar uitkomt in 2023 zal de digitale munt waarschijnlijk eerst nog eens proberen om de 55.000 grens te doorbreken, maar als dit niet lukt dan is het vrijwel zeker dat de stierenmarkt die vanaf het begin van de coronacrisis heerste voorbij is. Ten slotte is er nog een derde scenario. Dat voert de Bitcoin naar een prijsniveau van 37.000 op de korte termijn. Vanaf dat moment is alles weer mogelijk, zowel de langzame trage koersval richting 26.000USD in twee jaar tijd, maar ook een herleving van de stierenmarkt. Maar, wat in ieder geval duidelijk is, is dat de snelle prijsstijgingen van de afgelopen maanden even voorbij lijkt.

Vergeet niet. Niemand kan de toekomst met 100% zekerheid voorspellen. Dus neem ook mijn analyse met een flinke korrel zout.