Letse regering houdt vast aan laag BTW tarief groenten en fruit

De Letse regering heeft besloten de BTW op groenten en fruit laag te houden. Momenteel geldt een transactiebelasting van 5% op elke transactie binnen de categorie ‘groenten en fruit’ en de effecten zijn positief. Ondertussen bestaat dit lage tarief drie jaar. Het is ingesteld om de economie te ondersteunen en de consumptie van gezonde producten te bevorderen. 

Doordat de agrarische sector van Letland steeds productiever wordt is het nu mogelijk de inkomsten die de overheid misloopt op een andere manier te compenseren. Zo stelt Jānis Eglīts van het Ministerie van Landbouw het volgende tegenover LSM:

“We zien dat de agrarische sector ruim 15 miljoen euro extra belasting betaalt in vergelijking met eerdere jaren. Deze inkomsten wegen op tegen de drie miljoen euro die een hoger BTW-tarief zou opbrengen. Als de schaduweconomie inderdaad met 20% in omvang is gekrompen dan is dit voldoende voor het in standhouden van het lage BTW tarief”.

Ondernemers in de agrarische sector zijn blij met de continuering van de lage BTW tarieven. Hierdoor is er meer geld om te investeren in de ontwikkeling van de sector en het betalen van hogere lonen aan hun medewerkers. Ook wordt er meer verkocht door de lagere belastingen.