Als zelfs de Koning de coronaregels overtreedt dan is er iets mis met de regels

Vandaag circuleert het nieuws dat Koning Willem-Alexander en zijn vrouw Maxima in Griekenland de corona maatregelen hebben geschonden. Zo is er een foto te zien waarop Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima nalieten 1,5 meter afstand te houden. Ondertussen heeft het Twitteraccount van het Koninklijk Huis ‘excuses’ gemaakt voor het overtreden van de ‘regels’. Echter is het maar de vraag hoe menselijk de regels überhaupt zijn. Want als zelfs de Koning de regels overtreedt dan is er iets goed mis. Natuurlijk niet met de Koning, maar wel met de regels.

Behalve het feit dat elke jurist weet dat de maatregelen rondom corona zijn gestoeld op tijdelijke case-law en dat het handhaven van die regels afhangt van de in samenspraak met andere juristen vastgestelde ‘interpretatie’ van de wet, lijkt de overtreding van de corona regels door het Koninklijk paar vooral te suggereren dat er iets goed mis is met de coronamaatregelen. Niet alleen is het praktisch ondoenlijk, maar ook onmenselijk.

De 1,5 meter regel werkt prima in de openbare ruimte, maar zodra mensen in gesloten ruimten bijeenkomen is het bijna onmogelijk om 1,5 meter afstand te houden. De juridische realiteit en de daadwerkelijke realiteit staan in deze dus te ver van elkaar af. En toch zijn er honderden juristen te vinden die denken dat deze maatregelen goed werkt tegen corona. Niet omdat de maatregel goed werkt tegen de verspreiding van het virus, maar omdat het werk en dus geld oplevert.

De coronamaatregelen zijn ook een dolk in de rug van de menselijke maat, die volledig lijkt te zijn verdwenen. Mensen moeten zich plotseling als gestandaardiseerde robots gedragen, ‘want anders’ boetes en dreigementen, altijd vergezeld met een handtekening van een volgzame jurist die zijn mond niet durft te openen.

Dat nu zelfs het Koninklijk paar in al hun spontaniteit het slachtoffer wordt van de coronamaatregelen is gewoonweg bizar. In plaats van een excuus, zou het Koninklijk Huis er goed aan doen te zeggen wat de meeste mensen denken: ‘houd toch een keer op met dit gezeur!’

Maar dat is dus niet het geval. Als ware corona dhimmi’s excuseert de Koning zich en voelen honderden mensen op Twitter zich geroepen het gal over het spontane echtpaar te spuwen. Walgelijk gewoon. Waar is de menselijke maat gebleven in het bestrijden van infectieziekten? Niet alleen worden de grondrechten van de mens dagelijks geschonden, maar lijkt ook elke vorm van spontaniteit verboden en worden we uiteindelijk gestandaardiseerd tot corona robots.