Maurice de Hond ziet PVV plussen in de peilingen

Volgens opiniepeiler Maurice de Hond is de PVV van Geert Wilders afgelopen week populairder geworden en verliest de VVD van Mark Rutte in totaal drie zetels. Een flinke omslag in de attitudes van de kiezers.

Politieke peiling van Peil.nl, 23 augustus 2020

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Volgens de uitslag van de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is de PVV in de afgelopen week populairder geworden. Ten koste van de VVD van Mark Rutte wint de partij van Geert Wilders in deze peilingen ruim drie zetels. Waar deze omslag vandaan komt is echter onbekend. Momenteel ziet de Nieuwsframes-redactie geen grote maatschappelijke debatten die kiezers van nota bene de VVD naar de PVV zou doen bewegen.

Verder zijn er kleine verschuivingen te zien. Zo verliest regeringspartij CDA een zetel en doet de gehele coalitie het slechter dan voorheen. In de afgelopen maanden herstelde de coalitie enigszins, maar daar lijkt nu met het begin van het nieuwe parlementaire jaar direct een trendbreuk waarneembaar.

Opvallend is dat de partij van Thierry Baudet, FVD, het momenteel slecht doet. De partij is wel groter in de peilingen dan het aantal zetels dat zij nu bemannen in de Tweede Kamer, maar het lijkt erop alsof de kiezer ‘moe is van Baudet’ en dat is ook terug te zien in het aantal zetels. De partij die ‘democratische vernieuwing’ bovenaan de agenda wilde zetten scoort namelijk bijzonder slecht op dit punt en lijkt verzand in eeuwig durende discussies over ‘jongeren’ en ‘massa-immigratie’. Dat terwijl Baudet in het afgelopen jaar in de Tweede Kamer geen enkel democratisch instrument instrument heeft aangewend om democratische vernieuwing te verwezenlijken. Zelfs geen motie.

 

  • Peil.nl Informatie
  • Tweede Kamer der Staten Generaal Afbeelding