Burgemeester Aboutaleb wil nieuwe landelijke maatregelen tegen coronavirus

De burgemeester van Rotterdam, Aboutaleb, wil in overleg met het kabinet pleiten voor nieuwe landelijke coronamaatregelen. Ondanks dat nauwelijks mensen aan het virus overlijden en er in feite sprake is van een soort griepepidemie+ lijkt Aboutaleb erop te zinspelen het leven van alle Nederlanders weer overhoop te willen gooien met nieuwe maatregelen. Lodewijk Asscher van de PvdA ondersteunt de gedachte van Aboutaleb en was afgelopen week nog in het nieuws omdat hij ‘terug wil =naar de crisis structuur zoals tijdens de lockdown‘.

Tegenover de NOS liet Aboutaleb weten in gesprek te willen gaan met Minister de Jonge van Volksgezondheid. Hij wil in dat gesprek pleiten om menselijke interacties te beperken. De keuze om wel of geen interactie met zijn/haar omgeving wil hebben moet dan weer aan banden worden gelegd aldus Aboutaleb. Zo zegt hij:

“De meeste besmettingen vinden binnen plaats, op plekken waar veel mensen elkaar langere tijd zien. Op werkplekken, horeca en feestjes moet je de groepsgrootte verkleinen, wil je het virus aanpakken.”

Volgens de burgemeester van Rotterdam zou de overheid dus nieuwe landelijke maatregelen moeten instellen om de voluntaire menselijke interactie te beperken. Deze interactie is volgens Aboutaleb kwalijk en gevaarlijk.

Welke maatregelen Aboutaleb gaat nemen om de negatieve gevolgen van zo’n mogelijke nieuwe lockdown te verminderen, denk aan de werkloosheid, eenzaamheid onder mensen en depressies, benoemt de burgemeester echter niet.