De opmerkelijke holocaust teksten van Haarlemse stadsdichter Darryl Danchelo Osenga

Online is ophef ontstaan vanwege de benoeming van de nieuwe Haarlemse stadsdichter, Darryl Danchelo Osenga. De artiest staat bekend om zijn prikkelende werken, maar door het maken van een vergelijking tussen de holocaust en de (moderne) slavernij, waarin hij het leed van miljoenen mensen lijkt te bagatelliseren, is hij vandaag in opspraak geraakt. Op Tzum zijn de literaire werken van Osenga te lezen. 

De kersverse stadsdichter van Haarlem verkreeg zijn titel onder meer door het schrijven van het gedicht Zusje van de hoofdstad. Maar online zijn teksten te vinden waarin hij het leed van miljoenen mensen in concentratiekampen gedurende de Tweede Wereldoorlog lijkt te bagatelliseren. Het gaat hierbij om de onderstaande tekst:

“Door de slaven kon Nederland z’n money maken.
Hoe kunnen we zo doorgaan zonder ons kapot te schamen?
Het verstoppen… Alleen maar over oorlog praten?
De Holocaust is slechts een cover up voor domme schapen.
Ik zie je denken: gast dit kan je niet doen
8 miljoen joden? Ik praat hier over 18 miljoen slaven.
De behandeling van de concentratiekampen
is slechts een lachertje vergeleken [met] onze slavenhandel.”

Het Centrum Informatie- en Documentatiecentrum Israël (CIDI) is geschokt vanwege de literaire werken waarin de holocaust wordt vergeleken met de slavernij en wordt afgedaan als ‘minderwaardig’. Volgens het orgaan is het vergelijken van het leed van mensen tijdens de holocaust en de (moderne) slavernij onnodig en is het creëren van bewustzijn over de holocaust en slavernij niet gebaat bij het maken van een dergelijke vergelijking.