Forum voor Democratie manipuleert beelden van debat met Pieter Omtzigt

Bij de PR-afdeling van Forum voor Democratie knippen en plakken ze erop los, dat blijkt uit een nieuw propagandafilmpje van de partij van Thierry Baudet. Daarin wordt de beantwoording van vragen door Pieter Omtzigt bezijden de waarheid gepresenteerd. Door het knippen en plakken in het debat ontstaat een onjuist beeld van de parlementaire discussie. 

Voor niet oplettende kijkers werd met de nieuwe FVD-propagandavideo de indruk gewekt dat het draait om een debat tussen Omtzigt en Baudet. Maar niets is minder waar. Diverse leden van de partij zijn ontevreden over de framing van het PR-bureau en vinden het vreemd om het debat op deze manier terug te zien.

Tom-Jan Meeus van NRC deelde een bericht op Twitter waarin Pieter Omtzigt uitleg verschaft over het vreemde voorval:

Ook zou Kamervoorzitter Arib ontstemd zijn over het knippen en plakken. Het knip-en-plakwerk schaadt de percepties van kiezers en er kan daarom worden gesproken van moedwillige manipulatie vanuit de partij. Ook worden door deze communicatieve manipulaties diverse onjuistheden gesuggereerd, zoals de suggestie dat Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) een antwoord gaf op een vraag van Thierry Baudet, maar feitelijk beantwoordde Omtzigt een vraag van Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66.

Door dergelijke keuzes verliest Forum voor Democratie goodwill. Niet alleen onder het electoraat, waar ze overigens ruim 50% minder zetels haalt in de peilingen in vergelijking met 1,5 jaar eerder, maar ook onder haar eigen leden, die gebaat zijn bij transparante politiek.