Zuid-Korea beschuldigt Noord-Korea van brute moord op ambtenaar

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn weer toegenomen nadat Zuid-Korea heeft geclaimd dat een ambtenaar is geëxecuteerd door Noord-Korea en vervolgens zijn lichaam verbrandde. De Zuid-Koreaanse regering laat weten dat het incident plaatsvond nadat een ambtenaar in het water belandde. Het vermoedelijke 47-jarige slachtoffer kwam in zee nabij het eiland Yeonpyeong terecht en is sindsdien vermist.

De Joint Chiefs of Staff, het orgaan dat het incident beoordeeld, denkt dat het slachtoffer in zee sprong met een reddingsboei. Zijn schoenen werden aan boord van het schip waarop hij dienst deed voor het Ministerie van Visserij gevonden.

Volgens het officiële statement zou het slachtoffer zich hebben willen aansluiten bij Noord-Korea, maar hiervoor zijn geen bewijzen geleverd. Volgens het Zuid-Koreaanse JSC zou het slachtoffer vervolgens zijn neergeschoten door Noord-Koreaanse matrozen op orders van een officier, maar ook hiervoor zijn geen bewijzen geleverd.

Maar volgens Seoul is bovenstaande daadwerkelijk gebeurd. Meer informatie over het slachtoffer is nog niet bekend. Deze informatie is echter wel noodzakelijk om tot een beter begrip van het ogenschijnlijk zorgelijke incident te komen.