Fractievoorzitter van Forum voor Democratie, Thierry Baudet (FVD) heeft ook in het bestuursjaar 2019 – 2020 een potje gemaakt van de kernpunten van zijn eigen partij. De partij staat namelijk bekend om haar standpunten aangaande directe democratie en referenda. Parlementaire experts weten echter dat Baudet vooralsnog niets heeft gedaan met deze twee onderwerpen en dat is opvallend. Ten slotte is de partij voor die ene reden opgericht: het realiseren van een nieuw referendum-instrument.

“Geen enkele van baudets moties GING OVER directe democratie of referenda”

De website van de Tweede Kamer laat echter zien waar Baudet afgelopen jaar wel mee bezig is geweest. Het zijn de gebruikelijke ‘inkoppertjes’ en het ‘laaghangend fruit’, daarmee wordt bedoeld: het indienen van meer dan 150 moties.

Geen enkele van deze moties was echter gericht op het aanjagen van discussie over directe democratie en/of referenda. Vorig jaar was het niet veel beter met Baudet op dit onderwerp, ook toen negeerde hij het onderwerp volledig. Hij kreeg het niet eens voor elkaar om te verwijzen naar het adviesrapport van Staatscommissie Remkes waarin ook voor democratische vernieuwing wordt gepleit.

Kiezers van FVD moeten zich ondertussen gaan afvragen of Baudet ‘de kroonjuwelen’ niet al bij opbod heeft verkocht.