Amerikanen arresteren eigen Politieagent op verdenking van spionage voor China

In New York is deze week de 33-jarige Baimadajie Angwang gearresteerd onder verdenking dat hij spioneerde voor de Chinese overheid, dat laat het Amerikaans Openbaar Ministerie weten. De 33-jarige agent werd maandag gearresteerd in Williston Park met de aanklacht dat hij ‘zou spioneren voor de Volksrepubliek China’.

Volgens de Amerikaanse aanklager zou Angwang sinds 2014 hebben gehandeld in opdracht van het Chinese consulaat in New York.

“Angwang maakte rapportage van de activiteiten van Chinese burgers in New York, identificeerde politieke actoren in de Tibetaanse gemeenschap van New York en gaf ambtenaren van de Volksrepubliek China toegang tot medewerkers van de NYPD door hen uit te nodigen voor evenementen”, aldus het Amerikaanse Openbaar Ministerie.

Als de man wordt veroordeeld voor deze aanlacht kan hij tot 55 jaar de cel in gaan. Aanleiding voor de spionage in de Tibetaanse diaspora zouden de verkiezingen van de Tibetaanse leider zijn, die natuurlijk in ballingschap wordt verkozen. Deze internationale verkiezingen zijn voor China een doorn in het oog, zij willen de regio Tibet volledig inlijven en maken tot Han-China onder de ‘One China Policy’. Volgens diverse experts stuurt China vaker spionnen om de eenheid binnen de Tibetanen aan te vallen en mensen tegen elkaar op te zetten.

In 2018 werd in Zweden Dorjee Gyantsan veroordeeld onder de aanklacht te spioneren voor de Volksrepubliek China.