Kim Jong Un biedt excuses aan vanwege dood Zuid-Koreaanse ambtenaar

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft excuses aangeboden voor het incident waarbij een Zuid-Koreaanse ambtenaar op brutale wijze om het leven is gekomen. In een formeel bericht gericht aan Seoul bood Kim Jong Un zijn excuses aan en stelt hij dat het zijn regering “zeer spijt” dat hij de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in moet “teleurstellen” vanwege het bizarre incident dat deze week plaatsvond in zijn territoriale wateren. Daarbij kwam een ambtenaar van Zuid-Korea om het leven.

Volgens het noorden identificeerde het slachtoffer dat op zee was afgedreven in hun territoriale wateren zich niet toen hij de grens overstak. Volgens Noord-Korea lag de man in zee op een ‘vlot’ en werd hij door agenten gevraagd zich te identificeren. Toen de Zuid-Koreaan de Noord-Koreaanse kustwacht zag probeerde hij te vluchten, waarna de matrozen aan boord van een Noord-Koreaans schip salvo’s afvuurden op het vlot.

Vervolgens is zijn lichaam niet meer gevonden, aldus de Noord-Koreaanse bronnen.

Het Blauwe Huis, het regeringscentrum van de president van Zuid-Korea, gaf de communicatie vanuit Noord-Korea vrij aan de Koreaanse pers om daarmee inlichtingen te verschaffen over het incident. Dit kan worden gezien als een unieke actie van het Blauwe Huis omdat de communicatie van Noord-Korea in tegenspraak is met de claims van de Joint Chiefs of Staff.

Eerder nog claimde de Joint Chiefs of Staff dat Noord-Korea de ambtenaar hadden verbrand.