Kremlin onteigent oppositieleider Navalny, pakt appartement af

Het Kremlin heeft de Russische oppositieleider Aleksej Navalny onteigent, zo rapporteert de Moscow Times. Dit feit gebeurde enkele dagen nadat de oppositieleider en politieke tegenstander van Vladimir Poetin uit het Duitse ziekenhuis in Berlijn werd ontslagen. Het appartement van Navalny is nu niet langer zijn eigendom, maar hij mag er nog wel wonen.

De onteigening vond plaats nadat Navalny een rechtszaak tegen vastgoedbaas Prigozhin verloor. Navalny moet de eigenaar meer dan 1 miljoen Dollar betalen vanwege ‘reputatieschade’. De vastgoedbaas werd door Navalny beschuldigd als verantwoordelijke voor de uitbraak van dysenterie onder schoolkinderen in Moskou, die zou zijn veroorzaakt door ondeugdelijke lunchpakketten.

Vastgoedbaas Prigozhin, die een goede band met Vladimir Poetin schijnt te hebben, zwoor daarom om “Navalny te ruineren”. Het gerechtshof in Moskou sprak de vastgoedbaas vrij van alle aanklachten, waarna Navalny’s eigendommen werden afgenomen.

De Russische geheime dienst, FSB, weigert mee te werken aan een onderzoek naar mogelijke betrokkenheid bij de vergiftiging van de oppositieleider. Rusland weerspreekt de claims vanuit Duitsland dat Navalny is vergiftigd. Volgens het Kremlin moet Berlijn eerst de onderzoeksuitkomsten vrijgeven alvorens een onderzoek kan worden ingesteld.