Ouderen tijdens lockdown: “Vooral het missen van de verjaardagen was erg vervelend”

Ouderen zaten tijdens de lockdown afgelopen voorjaar in de verpleeghuizen vast. Ze konden wel naar buiten, maar mochten daar geen familie ontvangen tijdens de eerste maanden. Vandaag sprak de Nieuwsframes redactie met een aantal ouderen over de ervaringen van dit voorjaar. Wat de ouderen vooral zwaar viel was het wegblijven van bezoek van kinderen en familie. 

Mevrouw Celestijn (76) uit Groningen was blij met het bezoek om eens te spreken over haar ervaringen tijdens de lockdown afgelopen voorjaar. Als 76-jarige is mevrouw nog erg fit, maar heeft ze wel wat moeite met de rasse schreden van de digitalisering.

Gelukkig was er tijdens de lockdown nog de telefoon en kon ze op die manier in contact blijven met haar vrienden en familie. Ze vertelde dat de lockdown niet onplezierig was en regelmatig het tehuis uitging voor een wandeling. Maar wat Celestijn erg miste waren de bezoekjes van kinderen en kleinkinderen. “Ik vond de lockdown moeilijk omdat kleinkinderen niet mochten komen, maar ik ben wel blij als ze op een afstandje blijven.”, verwijzend naar de 1,5m regel.

Met haar buren heeft ze niet altijd even veel contact: “de mensen blijven toch meer op zichzelf”. Een aantal andere ouderen met wie de Nieuwsframes Redactie sprak had een andere mening over de lockdown. Sommigen vonden het een onnodige beperking van hun vrijheden terwijl anderen juist erg gecharmeerd waren van het hele ‘lockdown proces’.