Video: Grapperhaus pakt journalist aan, Arib roept verkenneres op matje na lekken

Gisteren ontstond ophef over een (mogelijk opzettelijke) fout van minister Kajsa Ollongren. Tijdens haar wandeltocht op het Binnenhof richting de formatietafel toonde de bewindsvrouw mogelijk vertrouwelijke documenten over de formatiebesprekingen. Naar aanleiding van de ophef stapten Ollongren en haar collega Jorritsma op. Kamervoorzitter Arib verstuurde een brief aan de twee oud-verkenners met het verzoek om in de Tweede Kamer uitleg te verschaffen over de situatie. Niet veel later werden direct twee nieuwe verkenners aangesteld om de kabinetsformatie vorm te geven, maar een journalist kon het vandaag niet laten om nog even wat vragen te stellen aan minister Grapperhaus over het lek van Ollongren. 

Grapperhaus beriep zich in gesprek met de journalist op het Bijbelse beginsel om vergevingsgezind te zijn en ‘geen zout in wonden te strooien’. Tegenover hem stond Jaïr Ferwerda breed te grijnzen, die overduidelijk zijn emoties niet onder controle kon krijgen vanwege het Ollongren-lek. Grapperhaus was niet blij met de situatie rondom Ollongren, maar wilde er verder geen woord over kwijt. Op zich is dat ook wel begrijpelijk. Het komt allemaal wat amateuristisch over wat er gisteren is vertoond door Ollongren. Daarom is het goed dat Kamervoorzitter Arib nu aan de bel trekt en vragen stelt over de situatie. Ook in de politiek werd geïrriteerd gereageerd op het voorval. PVV-leider Wilders noemde het voorval een ‘rookgordijn’.

Kamervoorzitter trekt aan de bel

Arib heeft ondertussen beide oud-verkenners Jorritsma en Ollongren uitgenodigd om in het parlement duidelijkheid te verschaffen over de s ituatie. Dat is ook broodnodig, onder meer omdat Ollongren bijzonder vaag bleef over de daadwerkelijke reden van haar opstappen als verkenner van de formatiebesprekingen. Ook weet niemand of het document expres is gelekt of dat het een fout was. En eigenlijk is het ook niet duidelijk wat de status was van het document in de gesprekken. Maar of Ollongren zelf toelichting gaat geven is nog onduidelijk. Mogelijk dat de nieuwe verkenners gaan toelichten waarom de oude verkenners zijn vertrokken, wat de logica daarachter ook moge zijn.

Mogelijk dat Ollongren gisteren heimelijke politiek speelde om met het lekken van de  nepdocumenten het CDA uit elkaar te spelen en de positie van Kamerlid Pieter Omtzigt nogmaals te benadrukken. Het is nu gebeurd, maar waarom Ollongren deze fout maakte en daarbij mogelijk zelfs vertrouwelijke documenten lekte moet volgende week woensdag in de Tweede Kamer blijken.

Minister Grapperhaus zag het in ieder geval met lede ogen aan en is ongelukkig over het voorval, maar wil er verder ook geen woord over kwijt. Dat is ook verstandig gezien het aankomende Kamerdebat.