Britse wetenschappers: ‘tweede lockdown eist mogelijk meer slachtoffers dan coronavirus’

Wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk trekken aan de bel vanwege zorgen over een eventuele tweede lockdown om het coronavirus te bestrijden. Volgens een rapport van de Government’s Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) zou een tweede lockdown binnen enkele jaren leiden tot meer dan 70.000 sterfgevallen, terwijl het niet instellen van een lockdown leidt tot meer coronadoden maar gemiddeld minder slachtoffers zou eisen.

Met name de impact van zware economische recessie, het uitstellen van noodzakelijke medische behandelingen en zelfisolatie wegen zwaarder dan de impact van het coronavirus in de diverse scenario’s van SAGE.

Scenario’s van de Britse wetenschappelijke raad voor noodgevallen houden rekening met meer dan 75.000 slachtoffers als (in)direct resultaat van een tweede lockdown. Dit zijn slachtoffers die niet door het coronavirus worden gemaakt, maar door de sociaaleconomische effecten van een ‘lockdown’. Het rapport zou de druk op premier Boris Johnson om definitief af te zien van een tweede lockdown verhogen.

Het onderzoek laat verder zien dat ruim 16.000 mensen stierven tijdens de eerste lockdown vanwege de chaos in het zorgstelsel.

De resultaten van het Britse onderzoek laten een moeilijk dilemma zien voor de Britse regering. Enerzijds wil men het virus indammen, maar anderzijds zijn te sterke maatregelen mogelijk schadelijker voor de gezondheid van mensen. Door de economische recessie sterven volgens SAGE waarschijnlijk nog eens 18.000 mensen aan de gevolgen van het leven in een economisch en juridisch systeem, terwijl dat systeem hapert.