FVD Fryslân betrekt leden bij brainstorm over Regionale Energiestrategie

Gisteravond organiseerde de Friese afdeling van Forum voor Democratie een bijeenkomst in het stadje Dokkum. Aldaar spraken de volksvertegenwoordigers van de Provinciale Staten van de partij met leden en andere geïnteresseerden. Belangrijk onderwerp die avond was de Regionale Energiestrategie en het vraagstuk hoe de energieproductie van Friesland in het grotere geheel van Nederland en Europa passen. Volgens FVD-Statenlid Durk Dijkstra (foto) neemt ‘de energievraag de komende jaren enkel toe’ en is het daarom verstandig om ‘plannen te maken die voor de lange termijn gaan werken’. Door deze lange termijn visie vallen sommige vormen van energie, zoals biomassa, voor de partij af. Voor de sessie lieten de fractieleden zich informeren door onder meer de Groene Rekenkamer. 

Bijna 100 personen waren aanwezig bij de lokale bijeenkomst van de Friese FVD, waar met strikte inachtneming van de 1,5m regels de gasten met elkaar in gesprek gingen over de diverse politieke kwesties. Dit keer ging de bijeenkomst voornamelijk over het energievraagstuk.

Na een korte introductie van fractielid Maarten Goudzwaard (in het Frysk) kwam de Regionale Energiestrategie (RES) ter sprake. Dit onderwerp wordt tevens behandeld in de Provinciale Staten en de volksvertegenwoordigers van de partij waren nieuwsgierig naar de ideeën en opinies van hun leden. De partij lijkt niet zonder de communicatie met haar achterban te kunnen fungeren, omdat ze met sessies als die van gisteravond tot een gebalanceerd oordeel komt. Wel of geen corona.

De partij en aanwezige leden leken echter niet onder de indruk van wind- en zonne-energie. Een enkeling van de aanwezigen vind het prima om wat windmolens op zee te plaatsen, maar liever niet direct aan huis. Onder meer vanwege de overlast die slagschaduw en trillingen met zich meebrengen.

Gas- kernenergie konden op significant meer enthousiasme rekenen van het aanwezige publiek. Ook Statenlid Dijkstra leek enthousiast te worden van schone gascentrales en innovatie kernenergie. Ook de experimentele thorium techniek kwam ter sprake, al zal het nog wel even duren voordat de implementatie van thorium in de energiemix een praktische oplossing biedt.

De techniek is simpelweg nog niet ver genoeg ontwikkeld. Maar dit geldt ook voor reguliere kernenergie: de ontwikkeling van een reactor kost veelal enkele jaren.